Това каза на брифинг зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Както знаете, в дипломатическия квартал в Кабул, Афганистан рано тази сутри избухна взривно устройство - терористичен акт, който отне живота на мнозина. Все ще се изяснява броят на загиналите, обясни Георгиев.

Най-малко 90 души са загинали и 350 са били ранени, съобщи афганистанското Министерство на здравеопазването.

Най-близката сграда до експлозията е била тази на германското посолство.

Зам.-министър Георгиев уточни, че взривното устройство е избухнало в много голяма близост до българската мисия, като към момента информацията, с която разполагат от МВнР е, че има нанесени материални щети върху сградата.

"Тепърва предстои да се направи оглед и да бъде оценено какво е имуществото, което е повредено, в какъв размер е и какви ще бъдат последващите действия по отстраняване на тези щети. Всички наши служители в Кабул са невредими. В момента нямаме информация някой от тях по някакъв начин да е пострадал", добави той.

По думите на Георгиев по време на атаката шестимата български представители са се намирали в другата част на сградата, така че са останали невредими.

"Оттук нататък оценката на всичко, което се случва и на цялата информация, която постъпва към нас ще бъде своевременно комуникирана, за да бъдем в яснота на това, което се случва в Кабул. Минало е не много време от експлозията, има много неизвестни, които остават. Уверявам ви, че МВнР, Министерство на отбраната и всички компетентни институции поддържаме връзка с временно управляващия на Мисията ни в Кабул, за да може всичко, което постъпва като информация и ни касае да бъде своевременно представено", поясни Георгиев.

Не се потвърди първоначалната информация за драстични щети върху сградата, но тя подлежи на допълнителен експертен оглед, коментира зам.-външният министър.

Първото, което ни засяга е осигуряването на човешкия живот, на нашите представители там и на всички граждани, намиращи се в засегната територия. Това е абсолютен приоритет, както за местните власти така и за нас, каза още Георг Георгиев.

Както съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цистерна бомба се е взривила в дипломатическия квартал на афганистанската столица Кабул рано тази сутрин. 

В резултат на мощната екслозия са загинали около 90 човека, а 380 са получили различна степен на наранявания.

Талибаните отрекоха да са замесени в атентата.

В изявление в Туитър техен говорител осъди строго атаката.

До момента никой не е поел отговорност за атентата - един от най-кръвопролитните в Афганистан от месеци.