Оставката на кабинета не е била връчена лично по време на среща на премиера с кралицата, а в телефонен разговор между двамата. Кралица Беатрикс е на ски ваканция в Австрия и се очаква да се върне в родината си по-късно днес, уточнява ДПА, цитирана от БТА.

Правителството на Балкененде падна тази нощ, след като трите партии в управляващата коалиция не успяха да постигнат съгласие по въпроса за удължаване на мисията на холандския контингент в Афганистан. Дебатите по темата продължиха 15 часа и в 4 часа местно време Балкененде съобщи, че те не са се увенчали с успех.

В резултат на разединението по въпроса Партията на труда (ПТ) на министъра на финансите Воутер Бос обяви, че се изтегля от кабинета. ПТ е против удължаването на мисията на холандския контингент в Афганистан.

Холандия има 1950 военни в Афганистан, които са там от 2006 г. Те са разположени главно в южната афганистанска провинция Урузган. Контингентът трябваше да започне да се изтегля от там през август тази година. Балкененде обаче обмисляше удължаването на мисията в отговор на призива на НАТО към страните членки на алианса да пратят подкрепления в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

По повод оставката на правителство говорителят на НАТО Джеймс Апатурай заяви, че генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен уважава решението на Балкененде и няма да се меси в холандските вътрешни дела, предаде Ройтерс.

Двайсет и един холандски военни загинаха в Афганистан, откакто контингентът беше разположен там, уточнява Франс прес.

Оставката на кабинета на Балкененде означава, че в страната ще има предсрочни парламентарни избори. Те вероятно ще бъдат преди лятото. Дотогава министерските постове, заемани от министри от оттеглилата се ПТ, ще бъдат преразпределени между другите две партии в управляващата коалиция - Християндемократически призив /ХДП/ на Балкененде и Християнски съюз /ХС/, предаде Франс прес.

По принцип следващите парламентарни избори в Холандия трябваше да бъдат през март 2011 г.

Оставката на правителството ще означава, че в страната няма да може да се приложи планът с мерки и икономии за намаляване на бюджетния дефицит от предвидените за тази година 6,1 процента до 4,7 процента през 2011 г. Това ще окаже негативно влияние на икономиката, която тъкмо започна да се възстановява след четири последователни тримесечия без растеж, отбелязва Ройтерс.
След предсрочните избори новото правителство ще бъде съставено доста трудно, тъй като допитвания до общественото мнение показват, че четири или пет партии имат шансовете да влязат в новия парламент, допълва Ройтерс.

Партията на свободата на крайнодесния депутат Герт Вилдерс може да се окаже големия победител на предсрочните избори, защото допитванията до общественото мнение показват, че тя има шансовете да получи или най-много места в новия парламент, или пък би се класирала на второ място, допълва Ройтерс. Партията води антиимиграционна кампания, добавя агенцията.