Засега се очаква, че във фонда ще бъдат внесени първоначално около 140 милиона долара, които ще финансират първата година от процеса на реинтеграция, заяви британският външен министър Дейвид Милибанд на пресконференция след края на срещата, предаде БТА.

"Участниците в конференцията приветстват поетите общи ангажименти да бъдат създадени условия, които ще позволят прехвърлянето на отговорността за поддържането на сигурността колкото е възможно по-скоро. Този процес включва предаването на контрола в определени провинции на афганистанските въоръжени сили, когато условията позволят това, до края на 2010 или началото на 2011 г.", се казва в заключителния документ, приет на конференцията и  подписан от участниците от 70 държави, съобщи Франс прес.
Кабул има 5 години, за да поеме напълно сигурността на страната.

Международният фонд за мир и реинтеграция, който бе учреден на конференцията за Афганистан, предизвика разнопосочни реакции, определян от някои като "икономическа алтернатива" и осъждан от други като опит за "подкупване на талибаните", коментира обаче ДПА.

При всички положения идеята за фонда, който цели да убеди "умерените" елементи в Движението на талибаните да сложат оръжие, е резултат колкото на новата стратегия за Афганистан, толкова и на заключението, че конфликтът не може да бъде решен само с военни средства.

По думите на външния министър на ЕС Катрин Аштън, ако бъде управляван добре от афганистанското правителство, фондът ще стане важен елемент за гарантиране на дълготрайния мир и стабилността на страната.

"Трябва да подадем ръка на всички наши съграждани, особено на разочарованите си братя, които не са членове на Ал Кайда и на други терористични мрежи", каза афганистанският президент Хамид Карзай на конференцията в Лондон.

"Днес създаваме международен фонд, за да осигурим икономическа алтернатива на онези, които нямат никакъв избор, но спрямо онези метежници, които отказват да приемат условията за реинтеграция, ние нямаме друга алтернатива освен да ги преследваме с военни методи", подчерта британският премиер Гордън Браун.
По думите му фондът ще предложи стимули на бойците от ниските и средните слоеве на движението, които трябва да ги окуражат да прекратят борбата си срещу силите на Великобритания и НАТО.

Съгласно програмата талибаните ще получат заетост в силите за сигурност и селското стопанство, както и образование. Целта е да се привлекат бунтовниците, които не са обвързани идеологически с движението, а са се присъединили към него заради бедността - такива, предполага се, са 80 процента от талибаните. Впоследствие програмата трябва да привлече и високопоставени членове на движението, въпреки че мнозина признават, че някои "непримирими" елементи ще трябва да бъдат отстранени с военни средства.

Лидерите на талибаните обаче отхвърлиха инициативата като "трик", който няма да проработи. Такава е позицията и на редица афганистански граждански организации, които призоваха международната общност да се противопостави на финансирането на "всяка програма, която предлага подкрепа на тероризма и талибаните".
Никоя страна и организация няма право да назначава в управленските структури "престъпници" и хора, нарушавали правата на жените и мъжете, се казва в изявление на тези организации по повод плановете умерени бивши бойци да влязат в бъдещото правителство.
"Не можем да подкрепим план, обречен на провал, който ще предизвика несигурност в Афганистан", се казва още в документа. "Сега всички ще станат талибани", заяви представителка на една от организациите.