Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху неговия предшественик, президента Доналд Тръмп, за смъртоносното и хаотично изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г., което доведе до едни от най-мрачните моменти в президентството на Байдън, съобщи Асошиейтед прес.

Белият дом публикува резюме от 12 страници на резултатите от обсъждане и оценка на политиките на САЩ около приключването на най-дългата война на страната, като пое незначителна отговорност за собствените си действия и заяви, че Байдън е бил "силно ограничен" от решенията на Тръмп.

Администрацията заяви, че подробните анализи, извършени от Държавния департамент и Пентагона, които бяха предадени днес на Конгреса, са строго класифицирани и няма да бъдат публикувани публично.

"Изборът на президента Байдън за това как да се осъществи изтеглянето от Афганистан беше силно ограничен от условията, създадени от неговия предшественик", се посочва в документа на Белия дом, като се отбелязва, че когато Байдън встъпи в длъжност, "талибаните бяха в най-силна военна позиция от 2001 г. насам, като контролираха или се сражаваха за почти половината от страната".

В доклада се изтъкват прекалено оптимистичните оценки на разузнавателната общност за готовността на афганистанската армия да се сражава и се посочва, че Байдън е следвал препоръките на военните командири за темповете на намаляване на американските сили.

"Очевидно не се справихме както трябва", заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, но избегна въпросите дали Байдън съжалява за решенията и действията си, довели до изтеглянето.

Кърби каза за доклада, че "целта му не е да се търси отговорност", а по-скоро "да се разбере" какво се е случило.

Белият дом твърди, че грешките от Афганистан са послужили за основа на действията му в Украйна, където администрацията на Байдън има заслуга за подкрепата на защитата на Киев срещу руската инвазия. Белият дом твърди, че е симулирал най-лошите сценарии преди инвазията през февруари 2022 г. и е пристъпил към оповестяване на разузнавателна информация за намеренията на Москва месеци преди това.

В очевиден опит да защити вземането на решения в областта на националната сигурност, администрацията на Байдън отбелязва също, че е публикувала предвоенните предупреждения при "силни възражения от страна на висши служители в украинското правителство".

Републиканците в Конгреса остро критикуват изтеглянето от Афганистан, като акцентират върху смъртта на 13 военнослужещи при самоубийствен атентат на летището в Кабул, при който загинаха и над 100 афганистанци.

Кърби отдаде дължимото на американските сили за действията им при провеждането на най-голямата в историята въздушна евакуация на цивилни по време на хаоса при падането на Кабул.

След изтеглянето на САЩ Байдън посочва, че САЩ са били принудени да се изтеглят от Афганистан заради споразумението от февруари 2020 г., което Тръмп постигна с талибаните в Доха, Катар. След споразумението от Доха афганистанското правителство освободи около 5 000 затворници талибани като условие за провеждане на мирни преговори с талибаните.

Споразумението изискваше от САЩ да изтеглят всички свои сили до 1 май 2021 г.