Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля дали да придвижи голям пакет от оръжейни трансфери за Израел на стойност 18 милиарда долара, който ще включва десетки самолети F-15 и боеприпаси, предаде Ройтерс, като се позова на три източника, запознати с въпроса.

Продажбата на 25 самолета F-15 от "Боинг" (Boeing) на Израел е в процес на разглеждане, откакто САЩ са получили официалното искане през януари 2023 г., заяви един от източниците, цитиран и от БТА.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън снощи разговаря с палестинския президент Махмуд Абас и подчерта, че Вашингтон продължава да се опитва да постигне напредък в усилията си за прекратяване на огъня в Газа, се казва в изявление на Държавния департамент.

Блинкън отново е повторил, че САЩ очакват с нетърпение да работят с новия кабинет на Палестинската власт, който беше представен от Абас миналия месец.

Чужди хуманитарни работници загинаха при въздушна атака в Газа

Най-малко седем служители на неправителствената организация "Световна централна кухня" (World Central Kitchen), сред които и чужденци, са били убити при израелски въздушен удар в Газа, съобщи медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство на Газа, цитирана от Ройтерс.

Сред загиналите при удара в Деир ал Бала в централната част на Газа са граждани на Австралия, Полша, Великобритания, един човек с двойно американско и канадско гражданство, както и най-малко един палестинец, заяви говорител на медийната служба.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че провеждат задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата на "този трагичен инцидент". "ЦАХАЛ полага големи усилия, за да даде възможност за безопасна доставка на хуманитарна помощ, и работи в тясно сътрудничество със "Световна централна кухня" в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа", се казва в изявление на военните.

"Запознати сме със съобщенията, че членове на екипа на "Световна централна кухня" са били убити при атака на ЦАХАЛ, докато са работили в подкрепа на хуманитарните ни усилия за доставка на храна в Газа", написа организацията в своя публикация в "Екс". "Това е трагедия. Работниците, предоставящи хуманитарна помощ, и цивилните граждани НИКОГА не трябва да бъдат мишена. НИКОГА", се добавя в съобщението.

"Световна централна кухня" доставя хранителни помощи и готови ястия за хора в нужда, посочва Ройтерс. Миналия месец тя съобщи, че за 175 дни е сервирала повече от 42 милиона ястия в Газа.

Испанският готвач шеф Хосе Андрес основава "Световна централна кухня" през 2010 г., като изпраща готвачи и храна в Хаити след земетресението. Оттогава организацията доставя храна на общности, засегнати от природни бедствия, бежанци на границата на САЩ, здравни работници по време на пандемията от ковид, както и на хора в конфликтите в Украйна и Газа.

"Съкрушени сме и дълбоко обезпокоени от удара", заяви в "Екс" говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън. "Хуманитарните работници трябва да бъдат защитени, тъй като те предоставят помощ, от която има отчаяна нужда. Ние настояваме Израел незабавно да разследва случилото се", подчерта тя.