Обединените арабски емирства потвърдиха, че успешно са посредничили за освобождаването на 100 руски в замяна на 100 украински военнопленници, предаде Ройтерс.

Русия и Украйна са разменили помежду си по 100 военнопленници от всяка страна в почти двегодишната война с посредничеството на ОАЕ, съобщиха вчера двете страни.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в "Телеграм", че завърналите се у дома руски военнослужещи ще преминат през медицински прегледи в Москва, като отбеляза "хуманитарното посредничество" на ОАЕ.

Същото направи президентът на Украйна Володимир Зеленски, както и украинската служба, отговаряща за въпросите по размяната на военнопленници и затворници.

Зеленски отбеляза в "Телеграм", че по-голямата част от завърналите се у дома военнопленници са участвали в тримесечната отбрана на град Мариупол на Азовско море, който през май 2022 г. бе превзет от руските сили.

"Винаги си спомняме за нашите хора в плен, за всички. Трябва да върнем всички. Работим върху това всеки ден", написа Зеленски, като изтъкна помощта, оказана от страна на ОАЕ.

Снимки към поста на Зеленски показват украински военнослужещи, наметнати с националното знаме в синьо и жълто, прегърнати и говорещи по мобилни телефони.

Видеоклип на руското министерство на отбраната, разпространен в "Телеграм", показва как руски военнослужещи се качват на автобус, като оживено разговарят помежду си и по мобилни телефони.

Украинската служба, отговаряща за въпросите по размяната на военнопленници и затворници съобщи, че 28 от завърналите се военнослужещи на Украйна са били ранени или болни. Според службата 84 от тях са участвали в отбраната на Мариупол, а останалите са воювали на други места в районите на Донецк и Луганск, които са частично окупирани от руските сили.

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов каза пред журналисти на мястото, където бяха предадени пленените военнослужещи, че досега 3135 украински военнопленници са били върнати у дома.

В разпространен в социалните мрежи видеоклип Буданов призова украинците да се абстрахират от скептицизма си по отношение на времето, необходимо за сложния процес на освобождаването на военнопленници.

Същевременно руските системи за противовъздушна отбрана са предотвратили украински опит за атака срещу съоръжения в горивно-енергиен комплекс в Орловска област, съобщи в Телеграм губернаторът на областта Андрей Кличков.

"Системата за ПВО предотврати опит за нападение на четири украински дрона срещу обекти от горивно-енергийния комплекс в Орловска област. Няма пострадали", уточни Кличков, цитиран от ТАСС.

Руските системи за ПВО за прехванали и унищожили общо 19 безпилотни летателни апарата тази нощ - два над Курска област, пет над Брянска и четири над Орловска област, а също два над Краснодарския край и шест в акваторията на Черно море, съобщи руското министерство на отбраната.