Новият ирански президент Хасан Рохани заяви, че иска разговорите с големите сили относно иранската ядрена програма да дадат резултат в най-кратко време, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На пресконференция в Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН, Рохани изрази надежда, че подобреният климат в иранско-американските отношения ще доведе и до по-добри връзки между двете страни.

"Атмосферата в иранско-американските връзки е доста по-различна от миналото. Нашата цел е нашите две страни да споделят интереси, да разрешават проблемите стъпка по стъпка, да създават доверие между правителствата и народите", заяви Рохани.

Той увери, че резултатите от преговорите по иранската ядрена програма ще бъдат подкрепени от другите центрове на властта в Иран.

Рохани посочи, че страната му иска да участва в конференция за постигане на мир в Сирия, предаде Франс прес. Тези изявления бяха приветствани от премиера на Япония Шиндзо Абе, който каза, че вярва в искреността на новия ирански президент.

"Честно казано, струва ми се, че той е готов да сътрудничи с международната общност", каза японският премиер. "Почувствах, че Рохани иска да постигне напредък", допълни Абе на пресконференция в Ню Йорк.