Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че неговата администрация не може да удостовери, че Техеран спазва споразумението от 2015 г., предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

В обръщение от Белия дом президентът подчерта, че неговата цел е Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие.
"Ние няма да продължим по път, чийто предвидим край е повече насилие, повече терор и много реална заплаха от ирански ядрен пробив", каза Тръмп.

Той не каза, че САЩ се оттеглят от споразумението, целящи да попречи на Иран да разработи ядрен арсенал, но даде на Конгреса 60 дни да реши дали да възстанови санкциите срещу Иран, отменени съгласно споразумението.

В речта на Тръмп, бележеща голяма промяна в политиката на Вашингтон, се заема по-конфронтационен подход към Техеран относно неговите ядрени и ракетни програми и подкрепата му за екстремистки групи в Близкия изток, посочи Ройтерс.

Според агенцията това ще повиши напрежението с Иран и ще противопостави Вашингтон на останалите подписали сделката с Иран - Великобритания, Германия, Китай, Русия и Европейския съюз.

Тръмп предупреди, че "ако не успеем да постигнем решение на въпроса в сътрудничество с Конгреса и нашите съюзници, споразумението ще бъде прекратено".

По думите на американския президент иранският режим сее "смърт и хаос" по света и е "водеща страна спонсор на тероризма". Той изчете дълъг списък с провинения на Иран като завземането на американското посолство в Техеран през 1979 г. и множество атаки чрез подставени лица срещу американци и други мишени в Близкия изток.

"Агресията на иранската диктатура продължава до ден-днешен", заключи Тръмп и добави, че иранският народ е "най-дълго страдащата жертва" на режима.

Президентът на САЩ обяви и налагането на допълнителни санкции на елитния ирански Корпус на пазителите на ислямската революция (Революционна гвардия) като поддръжници на тероризма.

Министерството на финансите на САЩ е добавило Революционна гвардия към списъка на терористичните организации, в която са включени движенията "Хамас", Хизбула" и "Талибан".

Реакциите по света

Израел и Саудитска Арабия приветстваха новата стратегия на Тръмп към Иран като възможност за промяна на ядрената сделка и поведението на Иран в близкоизточния регион.

Представителката на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че САЩ не могат да променят едностранно ядрената сделка с Иран, тъй като тя е многостранна.

Франция, Германия и Великобритания поискаха от САЩ да помислят, преди да предприемат мерки като връщане на санкциите, които да навредят на споразумението с Иран.

Русия заяви, че подходът на Тръмп към Иран е "изключително обезпокоителен" и че сега тя ще има за цел да не допусне ядрената сделка да се провали.

Отговорът на Иран

Иран ще спазва ядрената сделка със световните сили, докато тя обслужва интересите му, заяви иранският президент Хасан Рохани в отговор на днешната реч на президента Тръмп, съобщиха агенциите.

Същевременно Рохани каза, че страната ще продължи да развива ракетната си програма въпреки натиска от САЩ. В телевизионно обръщение той подчерта, че речта на Тръмп е била пълна с обиди и неоснователни обвинения срещу иранския народ.

"Иранският народ никога няма да се огъне под чужд натиск и ще продължи да води битка с тероризма в региона", добави Рохани.

Той предупреди, че отказът на Тръмп да удостовери, че Иран спазва сделката, ще постави САЩ в изолация, тъй като останалите страни продължават да я подкрепят. Споразумението не подлежи на предоговаряне, посочи Рохани.