Министърът на правосъдието на Нигер Мору Амаду потвърди на пресконференция, че вчера патрул на нигерската армия задържал конвой от няколко автомобила, с който пътувал и Саади Кадафи, предаде БТА.

Конвоят бил придружен до град Агадез и се очаква днес да пристигне в столицата. По-късно министърът уточни, че синът на либийския лидер е получил убежище по хуманитарни причини.

Управляващият в Либия Преходен национален съвет настоява Нигер да предаде всички членове на фамилията Кадафи, които се намират в страната, посочва Асошиейтед прес. САЩ пък настояват освен това Нигер да разоръжи всички пристигащи от Либия и да конфискува всички нелегално изнесени пари и ценности.

В четвъртък и петък миналата седмица в Агадез пристигнаха още два автомобилни конвоя, с които пътуваха приближени на бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Висш нигерски представител заяви в петък, че страната му ще изпълни ангажиментите си към Международния наказателен съд, ако Муамар Кадафи или синовете му влязат на нейна територия, напомня Ройтерс.

38-годишният Саади Кадафи изостави през 2004 г. кариерата си на професионален футболист и оглави едно от елитните подразделения на либийската армия.

Други двама синове на либийския лидер, съпругата му и дъщеря му Айша пък избягаха в Алжир. Тя дори роди последното си дете там.


Къде са членовете на семейство Кадафи
(информация на Би Би Си)
  • Муамар Кадафи - 68 години - местонахождението му е неизвестно. Предполага се, че е все още в Либия. Издирва се от Интерпол.
  • Сейф ал Ислам - 39 години - соченият за най-вероятен наследник на либийския лидер също е в неизвестност. Издирва се от Интерпол.
  • Саади Кадафи - 38 години - син на Кадафи, бивш футболист. Намира се в Нигер.
  • Мутасим Кадафи - 36 години - син на Кадафи. В неизвестност.
  • Мухамад Кадафи - 41 години. Най-големият син на Муамар Кадафи от първата му съпруга Фатиха. Намира се в Алжир.
  • Ханибал Кадафи - 33 години - син на либийския лидер. Местонахождение - в Алжир.
  • Айша Кадафи - 34 години. Дъщеря на Муамар Кадафи. Местонахождение - в Алжир.
  • Сафия - втората съпруга на либийския лидер и майка на седем от децата му. Местонахождение - в Алжир.