Преходният национален съвет обявява, че всеки от вътрешния кръг на Кадафи, който убие полковника или го залови, ще получи от обществото амнистия или прошка за всяко престъпление, което е извършил, подчерта Джалил на пресконференция в Бенгази, съобщи Ройтерс.

"На режима на Кадафи няма да бъде сложен край, докато той самият не бъде заловен - жив или мъртъв", каза лидерът на опозицията Мустафа Абдел Джалил.

През 2004 г. за главата на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен бе обявена наградата от 50 млн. долара.

Вчера бунтовниците превзеха военния комплекс Баб ал Азизия, където е резиденцията на Кадафи, но не го откриха там. В аудио обръщение през нощта по либийска радиостанция лидерът на Джамахирията заяви, че напускането на правителствената резиденция в столицата Триполи било „тактическа маневра”.

Гражданите на Либия трябва да се обединят срещу НАТО и чуждестранното нахлуване, заяви днес дъщеря му Аиша в ефира на телевизионния канал „Ал Уруба”, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".
„НАТО избива цивилни граждани”, заяви тя. Аиша потвърди, че продължава да се намира в Либия независимо от факта, че много медии отдавна съобщаваха, че тя, заедно с майка си Сафия Фаркаш и други жени от клана Кадафи, е избягала извън пределите на Джамахирията в посока Чад или Нигер.

Ген. Халифа Мохамед Али - втори в йерархията на либийските разузнавателни служби, обаче обяви, че се присъединява към бунтовниците и призова и другите генерали да го направят.

Кадафи и неговите привърженици вече не контролират 95 процента от територията на страната. Управлението му свърши, заяви за телевизия Ал Джазира полковник Абдалах Абу Афра, един от говорителите на военния комитет на Преходния национален съвет, предаде Ройтерс.

Сблъсъците продължават и в южната част на Триполи, където е другото предполагаемо място, според опозицията, където се укрива Муамар Кадафи.
По информация на Ройтерс, разпространена по-късно тази вечер, обаче вероятно той се крие в родния си град Сирт, който все още се държи от неговите привърженици.
Белия дом заяви, че няма доказателства, че либийският лидер е напуснал страната. Оттам уточниха, че следят положението с оръжейните му запаси.

Днес силите на полковник Муамар Кадафи атакуваха няколко обекта в центъра на Триполи, включително и бившата му резиденция, която вече е в ръцете на бунтовниците.

Междувременно либийските бунтовници призоваха петролните работници незабавно да се върнат в петролните терминали в Рас Лануф и Брега в Източна Либия, които по-рано тази седмица опозицията превзе. Рас Лануф, който преди въстанието изпомпваше 195 000 барела петрол дневно, е невредим.

Ръководителят на създаденото от опозицията ведомство по възстановяване на икономиката Ахмед Джехани пък обеща при разпределението на петролните договори да не бъдат дискриминирани страните, които не са подкрепили бунтовниците, предаде ИТАР-ТАСС. Новите либийски власти ще спазят всички договори за разработване на петролни находища, сключени с чуждестранни компании при режима на Кадафи при условие, че са законни.
За възстановяване на предвоенното равнище на добива на петрол ще бъдат необходими между 9 месеца и 1 година, прогнозира той.

В същото време условията в болниците в Триполи може да станат катастрофални, ако сигурността не се подобри бързо, предупреди извънредният координатор на организацията "Лекари без граници" Роза Крестани.
През шестмесечната гражданска война медицинските доставки бяха оскъдни, но по време на обсадата и щурма на столицата почти пресъхнаха, а малкото останали медицински работници трудно стигат до болниците.