Това е първата голяма победа на бунтовниците от началото на международната военна операция срещу режима на Муамар Кадафи. Франс прес предаде, че петролният терминал в Рас Лануф е в ръцете на бунтовниците.Те смятат че най-много до седмица могат да започнат да продават петрол. Междувременно бунтовниците в Бенгази, съобщиха, че от петролните полета в района се добиват 100 000-130 000 барела на ден и това количество лесно може да бъде увеличено на 300 000 барела. Техен говорител е заявил за Би Би Си, се постигнали споразумение с Катар да пласира петрола.

Силите на либийския лидер Муамар Кадафи днес са възобновили атаките си срещу бунтовническия град Мисрата
след краткото затишие, което настана след въздушните удари на западната коалиция, съобщи местен жител, цитиран от Ройтерс. Според източника силите на Кадафи атакуват както града, така и пристанището, където има хиляди работници. Не е ясно дали нападателите стрелят с артилерия, или с гранатомети. Франция съобщи, че нейните въздушни сили са унищожили най-малко пет либийски изтребителя и два хеликоптера в събота през нощта във военна база близо до Мисрата. Мисрата е единственият значим град в западна Либия, който е в ръцете на бунтовниците и бе под сериозен обстрел през последните дни, като в града не достигат храна, вода и лекарства.

През изминалата нощ международните сили проведоха интензивни въздушни удари срещу силите на Кадафи по 400-километровия път между градовете Аждабия и Сирт. В събота международните сили засилиха темпото на въздушните операции с общо 160 полета, след като в петък над Либия бяха извършени 153 полета.

Говорител на либийския режим съобщи, че при операциите на международните сили са били убити много цивилни граждани, много от които са се опитвали да избягат с автомобили от мястото на бойните действия. Говорителят призова за „спешно и незабавно прекратяване на въздушните удари, както и за провеждането на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН”.

Американски разузнавателни данни дават основание да се предположи, че силите на Муамар Кадафи са поставяли трупове на убити от тях хора на местата, по които е нанасяла удари международната коалиция, за да може да обвинят Запада за смъртта им. Това заявиш вчера в телевизионно интервю военният министър на САЩ Робърт Гейтс, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. "Разполагаме с много разузнавателни съобщения, че Кадафи взема тела на убити от него хора и ги поставя на места, които сме атакували", казва Гейтс в откъси от интервюто си за телевизия Си Би Си, което ще бъде излъчено днес.

Запитан дали дните на Кадафи са преброени, военният министър на САЩ отговори така: "Ако бях на негово място, нямаше да си окачвам вече на стената нови снимки".

последна актуализация в 20.40ч