Здравните служби в испанския град Памплона съобщиха, че в днешното бягане пред бикове в рамките на традиционния фестивал Сан Фермин един участник е бил прободен в ръката, а други петима са с различни наранявания.

Прободеният от бик участник в гонката е 27-годишен мъж от Валенсия. И шестимата пострадали са приети в болница, предаде АП, цитирана от БТА. Други седем души също бяха ранени в предишните дни на фестивала, който започна в събота. Въпреки че всяка година има пострадали, а в годините назад и починали.

По традиция шестте бика и днес бяха пуснати точно в 8 часа сутринта местно време. Днешното бягане - най-бавното досега, продължи 2 минути и 49 секунди.

Фестивалът Сан Фермин в Памплона, с който се отдава почит към светеца-покровител на Навара, продължава девет дни и привлича около 1 милион посетители. Освен надбягването с бикове, събитието е съпътствано с всенародни пиршества, при които се лее много вино.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Срещу фестивала обаче се провеждат зрелищни протести на защитници на животните, които настояват, че това е насилие над бикове и то трябва да бъде прекратено.