Пет кораба на китайската брегова охрана са навлезли вчера в забранените за преминаване води около тайванските острови Кинмън, каза днес пред журналисти тайвански министър на фона на нарастващото напрежение с Пекин, предадоха Ройтерс и БТА.

Китайската брегова охрана започна миналия месец редовни патрули около контролираните от Тайван острови Кинмън, намиращи се близо до бреговете на Китай, след като двама китайци загинаха, опитвайки се да избягат от тайванската брегова охрана с лодката си, която навлязла в забранени води.

Ръководителят на тайванския Съвет по океански въпроси Куан Билин каза пред журналисти, че китайските кораби са напуснали района малко след като тайванската брегова охрана ги е предупредила, че трябва да го направят.

Демократично самоуправляващият се Тайван, който Китай смята за своя отцепила се провинция и си запазва правото да си върне, включително със сила, е изправен срещу опитите на Пекин да засили натиска след избирането миналия месец за нов тайвански президент на Уилям Лай, когото китайското правителство смята за "опасен сепаратист".