5-годишно момче от Италия умили обществеността в цялата страна с изразяването на загриженост за безопасността на Дядо Коледа по време на раздаването на подаръци. Малкият Томазо написа специално писмо с молба до италианския премиер Джузепе Конте.

"Исках да Ви помоля, ако можете да дадете специална самосертификация на Дядо Коледа, за да му позволите да достави подаръци на всички деца по света".

В писмото си момченцето иска да знае и дали Добрият старец разполага с лични предпазни средства като маска и ръкавици. Детето предлага, освен топло мляко и бисквити, семействата да оставят под елхата и дезинфектант, за да може Дядо Коледа да бъде с чисти ръце след всеки подарък.

Детското желание развълнува премиера на страната, който лично отговори на писмото на Томазо.

"Дядо Коледа носи маска и може да пътува из целия свят с разрешение за придвижване в условията на пандемия", написа италианският премиер във Фейсбук в отговор на момчето на Томазо и да успокои децата за предстоящите празници, предаде Франс прес:

"Скъпи Томазо, прочетох съобщението ти и искам да те уверя: Дядо Коледа ми гарантира, че вече има международна самосертификация: може да пътува навсякъде и да раздава подаръци на всички деца по света.

Дядо Коледа ми потвърди, че винаги използва маска и спазва дистанция, за да защити себе си и всички хора, които среща по света. Идеята да оставим под елхата освен топло мляко и бисквитки, дезинфекцираща течност, изглежда отлична и ще му позволи да раздава подаръци при пълни условия на безопасност.

Радвам се да чуя, че ти и твоите приятели спазвате всички правила, за да защитите мама и татко, баба и дядо и скъпите ви хора.

Затова тази година няма да е необходимо да казваш в писмото до Дядо Коледа, че сте направили добро.Аз му предадох, че тази година беше много трудна за Италия и всички деца бяхте страхотни.

Казах му още, че всички го молите да изпрати коронавируса завинаги. Всички заедно ще се справим с това, така че да можете скоро отново да играете свободни и щастливи, и да прегърнете всичките си близки. Безгрижни, както винаги", допълва в писмото си Конте.

Италия беше първата европейска страна, засегната от новия коронавирус през пролетта. Сега тя се сблъсква от няколко седмици с новата вълна на пандемията и броят на заразените нандмина един милион души, припомня агенцията