Земетресение с магнитуд от 5,1 беше регистрирано в Мраморно море и предизвика паника в Истанбул. Трусът е станал в 10:42 ч. (9:52 ч. българско време) и е бил усетен силно в Истанбул, Бурса, Коджаели, Ялова и Чанаккале. Три минути по-късно последва вторичен трус от 4,5 по Рихтер.

От обсерваторията Кандилли в Истанбул съобщиха, че епицентърът е бил в залива Гемлик в Мраморно море, а огнището е - дълбочина от 8,98 км.

Засега няма информация за ранени хора и за нанесени материални щети.

Земетресенията са предизвикали силна паника сред населението. Хората панически са побегнали навън.

Видео показва как по време на ТВ излъчване в ефир студиото се разтърсва.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи в профила си в социалната мрежа Екс, че много екипи на АФАД са изпратени да обследват района за наличие на щети.

Валията на Истанбул Давут Гюл каза, че засега няма данни за пострадали хора.

"Слава Богу, надяваме се, че сме оцелели. Усети се много, всички улици бяха пълни. Всички се втурнаха навън с тревога. В момента, в който земетресението удари, всички избягаха и излязоха по улиците", каза кметът на Гемлик Мехмет Угур Сертаслан. По думите му досега няма данни за щетите и призова хората да не остават в сградите, построени преди 1999 г.

Снимка: : Казъм Булут, Анадолска агенция/БТА

"В момента всички сме навън и се опитваме да преценим ситуацията. Не изглежда да има негативна ситуация, страхът на хората е в апогея си. Опитваме се да достигнем до приятелите си. Веднага ще създадем кризисно бюро и ще сканираме цялата Муданя. В момента ви съветвам да не оставате, особено в сгради, построени преди земетресението от 99 г.", заяви в изявление и кметът на Муданя Хайри Тюркйълмаз.

Хората в тези сгради не трябва да остават вкъщи, освен ако не е необходимо, преди да бъдат извършени проверки на място.

"Виждаме, че нашите граждани са спокойни. Слава Богу, не сме изправени пред сериозен проблем", каза губернаторът на Бурса Махмут Демирташ.

"Имахме деца, които се страхуваха в училище. Броят на евакуираните училища е много малък. В момента не можем да кажем нищо относно затварянето на училищата за утре", допълни той.

Генералният директор на АФАД Окай Мемиш, каза, че земетресението е било със средна сила и вторичните трусове може да продължават.

Редица турски медии информираха, че малко преди първия трус гражданите, използващи мобилни телефони с операцонна система Андроид, са получили предупреждение за очаквано земетресение.

Трусът е усетен и в България. Бургазлии, които са се намирали на последните етажи във високи сгради съобщават, че са го усетили.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха 17,2 хил. души, по неофициални данни - близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени.

Тази нощ и Румъния регистриран земетресение от 4,6 по Рихтер. Усетено бе и в Северна България.

В неделя също имаше трусове Гърция - 4,1 по Рихтер, и в Сърбия с магнитут от 3,6.