Един кмет и двама полицаи са сред 47-те лица, окончателно осъдени по дела за корупция в Румъния през месец март тази година, съобщи днес пресслужбата на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), цитирана от агенция Аджерпрес и БТА.

Всички те са осъдени с 19 съдебни решения. Сред тях има са още двама души на ръководни длъжности в държавни компании, ръководител на финансова служба на местно равнище, нотариус, двама съдебни служители.

Наложените наказания варират между 5 години и 6 месеца затвор и година и шест месеца условно, уточниха от НДБК.

През февурари министърът на правосъдието на Румъния поиска да уволни ръководителя на дирекцията Лаура Кодруца Кьовеши, което предизвика хиляди хора да излязат на тричасов митинг на Площада на победата в Букурещ, където през последната година се организираха много демонстрации в защита на независимостта на съдебната система и правовата държава.

Министър Тудорел Тоадер обяви Кьовеши в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

"Искаме независима съдебна система, а не такава, където има политическа намеса", заявиха обаче протестиращи, които са събраха и в други градове.

По-късно Висшият съвет на магистратурата в страната отхвърли предложението на министъра. След това и президентът Клаус Йоханис, който имаше последната дума, отказа да отстрани Кьовеши с мотива, че Тоадер не е могъл да го убеди, че има причини за това.

Само за 2016 г. в Румъния за корупция са били осъдени 1270 души, именно след като Кьовеше пое дирекцията. Сред предадените на правосъдието бяха трима министри, шестима сенатори, 11 депутати, 47 кметове, 16 магистрати и 21 мениджъри на държавни компании. Около 40% от осъдените рушветчии са пратени зад решетките. Едва 10% от изправените пред съда са били оневинени. Освен това магистратите са наредили да бъдат конфискувани общо 226 милиона евро от осъдени за вземане на подкупи.