Джулиан Асандж, който от 2019 г. е в затвор в Лондон, се бори от години срещу екстрадицията си в САЩ. Ако бъде изпратен на американските власти, той може да получи доживотна присъда. Основателят на WikiLeaks не е осъден, но въпреки това е зад решетките. И то в строго охранявания затвор Белмарш, припомня АРД.

Неговата съпруга - Стела, разказва, че Асандж прекарва по-голямата част от времето си в килията, тъй като изолацията на задържаните е норма в този затвор. Тя разказва и за строгите мерки за сигурност, с които се сблъсква всеки път, когато отиде да посети своя съпруг. От входната врата до стаята, където имат право да разговарят, тя трябва да даде пръстови отпечатъци четири пъти, да бъде проверена дали не носи наркотици и още много други неща.

Не се знае колко дълго ще продължи съдебната битка на създателя на WikiLeaks. "Минаха 4 години", казва Стела. "Четири години всекидневна борба на всички фронтове".

"Огромен принос към журналистиката"

Миналата седмица организацията "Репортери без граници" трябваше да посети Асандж в Белмарш за първи път, разказва АРД. Посещението беше официално одобрено. В последния момент обаче на Кристоф Делоар и Ребека Винсент от организацията им беше отказан достъп.

"Джулиан Асандж има огромен принос към журналистиката. Публикуването на секретните документи беше в обществен интерес", смята Винсент. Никой не бива да попада в затвора дори и за ден заради това, че е публикувал информация в обществен интерес, казва още тя. Зад стените на затвора Асандж се е превърнал в най-известния политически затворник в света.

Няма изгледи той да бъде освободен скоро

Съпругата на Асандж Стела също изтъква, че той е политически затворник. Като адвокат тя работи само за един единствен клиент - своя съпруг. И се бори срещу опасността той да бъде забравен. Тя пътува и дава интервюта, за да се опита да привлече внимание към случая: "Ако Обединеното кралство и САЩ наистина искат да подкрепят свободата на словото и да се застъпват за журналистите - включително и за своите, които работят на опасни места по света, те трябва да постъпят правилно и да освободят Джулиан", казва тя, цитирана от АРД.

Следващият етап от съдебната битка на Асандж може да започне скоро. Засега няма изгледи основателят на Wikileaks да бъде освободен. В САЩ го заплашва доживотен затвор.

Американски конгресмени се застъпиха за Асандж

Тази седмица група конгресмени от Демократическата партия изпратиха писмо до главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд, в което го призовават да оттегли обвиненията срещу основателя на WikiLeaks.

Обвиненията срещу Асандж са 18, 17 от тях по Закона за шпионажа. Те "представляват сериозна и безпрецедентна заплаха" за журналистическата работа и Първата поправка на американската конституция, пишат конгресмените. Миналата година водещи медии, сред които "Ню Йорк Таймс", "Гардиън" и "Шпигел", също призоваха САЩ да свалят обвиненията срещу журналиста и активист.

Материалът е публикуван ТУК>>