Хърватската агенция за медицински продукти (HALMED) потвърди във вторник първи смъртен случай, свързан с ваксинация. 33-годишен мъж е починал две седмици след като е бил имунизиран с препарата на АстраЗенека, съобщава агенция Хина.

Причинно-следствената връзка между ваксинацията и страничните ефекти и последвалия фатален изход са били оценени като правдоподобни и мъжът е починал от тромбоза със синдром на тромбоцитопения, съобщи Хърватската агенция за медицински продукти.

Мъжът е починал 12 дни след ваксинация с препарата на АстраЗенека. Доклад по случая е получен през март 2021 г., след което са проведени подробни медицински проверки и анализи. Въз основа на докладите за възможни странични реакции на лекарства, подадени в европейската база данни, Европейската агенция по лекарствата е идентифицирала горепосочения синдром и е установила, че той може да се прояви много рядко при поставяне на векторни ваксини.

Въпреки че този много рядък синдром може да появи, както и свързаните с това рискове от хоспитализация и фатален изход, цялостната полза от посочената ваксина превишава по значение потенциалните рискове, е посочила още Европейската агенция по лекарствата.

До момента няма информация за други подобни случаи, нито за други смъртни случаи след ваксинация, посочва агенция Хина.58,97% процента от населението в Хърватия вече е ваксинирано.

По последни данни на Европейската агенция по лекарствата до 14 октомври 2021 г. в европейската база данни са докладвани 624 случая на предполагаема тромбоза с тромбоцитопения като възможна странична реакция на лекарство, а до 29 октомври 2021 г. са поставени около 69 милиона дози ваксина на АстраЗенека.

В Хърватия до 6 декември са поставени 562 938 дози на ваксината на тази компания и са подадени 1584 информации за предполагаеми странични ефекти. Повечето от тях, или 81 процента от страничните ефекти, не са сериозни, оценени са като леки или умерени и са продължили няколко дни, информира агенция Хина.

Страната съобщи и за три случая на Омикрон, предаде агенцията.

Хърватският институт за обществено здраве съобщи, че всички контактни лица на заразените с този вариант на коронавируса трябва да останат под карантина за период от 14 дни, независимо дали са ваксинирани или преболедували ковид. Контактните лица ще трябва да си направят PCR тестове на първия и последния ден от карантината. Ако бъде изключено заразяване с Омикрон, карантината приключва, уточни институтът.

Днес хърватските здравни власти съобщиха за нови 4751 заразени и 54 смъртни случая през последното денонощие.