24-годишен независим кандидат, инфлуенсър и звезда в "ТикTок" (TikTok) ще е един от шестимата представители на Кипър в Европейския парламент. При 100% отработени изборни протоколи Фидиас Панайоту получава 19,4%, като за него са гласували 71 330 души. Той декларира, че ще бъде независим евродепутат и няма да се обвързва с политически семейства. Ще търси подкрепа от другите независими евродепутати, предаде специалният пратеник на БТА.

Инфлуенсърът, популярен на острова само като "Фидиас", има над 2,6 млн. абонати в канала си в YouTube. В първата си реч след обявяването на данните от екзитполовете снощи той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света.

"Това е може би първият път, когато е избран напълно независим кандидат, без да има никаква връзка с политическа партия, но със социалните медии като единственото си оръжие", подчерта Панайоту, цитиран от кореспондента на БНР.

Фидиас Панайоту говори пред своите поддръжници в Никозия, след като беше избран на европейските избори

Снимка: AP/БТА

"Ще се опитам да бъда най-добрият и полезен кипърски евродепутат", обеща Фидиас.

Фидиас пусна в канала си в YouTube и кадри от своя прегръдка с Илон Мъск.

Иначе, победител в Кипър е партията Демократически сбор (ДИСИ) с резултат от 24,8 процента. Подкрепа за нея са дали 91 316 души. Партията запазва двете си места в европарламента от семейството на Европейската народна партия.

Втора е АКЕЛ с 21,5 на сто от вота на гражданите, подкрепена от 79 163 избиратели. Партията обаче губи едно място и изпраща в Брюксел един евродепутат от Групата на левицата.

ЕЛАМ има 11,2 на сто от вота и подкрепата на 41 215 избиратели. Партията за първи път изпраща един евродепутат в европарламента и се очаква да се присъедини към партията на Европейските консерватори и реформисти.

Демократическа партия (ДИКО) печели 9,7 процента и 35 815 гласа и ще бъде част от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Движение на социалдемократите (ЕДЕК) има 5,1 процента или 18 681 избиратели и загуби единственото си място в Европарламента.

Гласували са 401 221 избиратели, избирателната активност е 50 процента.