Общата конфедерация на работещите в частния сектор в Гърция (ГСЕЕ) обяви 24-часова стачка в сряда (17 април) с цел подкрепа на обществения градски транспорт, колективните трудови договори и наемането на персонал, съобщи гръцкият вестник "Катимерини". Очаква се стачката да засегне услугите на градския транспорт в цялата страна.

Всички три линии на метрото и трамваите ще преустановят работа по време на стачката, а градските автобуси ще работят с ограничено работно време от 9:00 ч. до 21:00 ч.

Националната железопътна мрежа също ще бъде засегната от стачката, допълва БТА. Компанията (Hellenic Trains) публикува на сайта си промените и отменените пътувания в графика.

Федерацията на гръцките моряци също ще участва в стачката, като фериботите и лодките из цялата страна ще останат закотвени за 24 часа. В рамките й те ще блокират от тази нощ всички пристанища. 

И работещите във всички гръцки медии участват в 24-часова стачка, като част от призива на синдикатите за протести. Журналистите стачкуват днес, за да излъчват утре протестните демонстрации в страната, допълва БНР.

Всички медии прекратиха излъчването на новинарски емисии за ден в знак на подкрепа към синдикатите и техните искания за стачката утре.

Общите гръцки синдикати обявиха за утре 24 протестни действия срещу икономическата политика на правителството. Работещите в железниците стартираха от днес протести, като отмениха влакове по основни направления. От полунощ спират движението на всички влакове.

В стачката утре ще участват учители, лекари в държавните болници, шофьорите от градския транспорт, пенсионери и студенти, съобщиха от синдикатите.

Повишаване на заплатите, овладяване на инфлацията, колективни трудови договори, намаляване на безработицата и безопасен обществен транспорт са само част от исканията на синдикатите.