23-годишната Никол Джий - американски морски пехотинец на мисия в Афганистан, държи в ръцете си афганистанско бебе. Снимката бе публикувана в социалните мрежи от самата нея с надпис: "Обичам професията си".

Но само няколко дни по-късно младата американка от Сакраменто, щата Калифорния, вече не е сред живите. Тя е една от жертвите на атентатите, разтърсили Кабул миналия четвъртък. При нападенията загинаха над 100 цивилни граждани и 13 американски войници, сред които и 23-годишната Никол Джий.

Екстремисти в Кабул отново атакуваха летището в афганистанската столица с ракети. Евакуацията на хора от страната продължава в условия на крайно повишена опасност.

Колежка на Никол също държи спасено бебе

Снимка: AP/БТА

"Не мога да опиша чувството, което ме обзема, когато си помисля, че никога повече няма да я видя", сподели в социалните мрежи Малъри Харисън, колежка на Никол Джий в продължение на три години.

"До последния си дъх тя правеше това, което толкова много обичаше: да помага на хората. И изведнъж е мъртва - просто така", написа още Харисън.

Останките на Никол бяха транспортирани с американски военен самолет

Снимка: AP/БТА

Отговорност за атентатите в Кабул пое афганистанското крило на терористичната организация "Ислямска държава", известно като ИД-Х. Този клон на "Ислямска държава" отдавна е във вражда с талибаните. От ИД-Х смятат талибаните за "предатели" и ги обвиняват, че не тълкуват шериата достатъчно строго.

Междувременно американското Министерство на отбраната публикува пълните имена на 13-имата войници, убити миналия четвъртък в Кабул. От списъка става ясно, че 12 от тях са били на възраст под 25 години.

Текстът е публикуван ТУК