Руският президент Владимир Путин заяви по време на днешното си посещение във Виетнам, че Русия иска да си сътрудничи с югоизточната азиатска държава в сферата на енергетиката и сигурността, съобщи Ройтерс.

Ден след като подписа споразумение за взаимна отбрана със Северна Корея, Путин заяви, че Москва и Ханой имат интерес да изградят това, което той нарича надеждна архитектура за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион.

Той също така заяви, че руските компании са готови да инвестират във виетнамски проекти, свързани с производството на втечнен природен газ. Руският президент направи коментарите си по време на излъчвана по телевизията пресконференция с виетнамския си колега То Лам.

Преди това Путин бе посрещнат с 21 оръдейни салюта по време на военна церемония пред президентския дворец в Ханой, предаде Ройтерс.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Виетнамският президент То Лам поздрави Путин за преизбирането му и похвали постиженията на Русия, включително "вътрешнополитическата стабилност".

"Още веднъж поздравявам нашия другар за това, че получи огромна подкрепа по време на неотдавнашните президентски избори, което подчертава доверието на руския народ", каза Лам.

В отговор Путин заяви, че укрепването на всеобхватното стратегическо партньорство с Виетнам е един от приоритетите на Русия.

Руският президент заяви, че уважава диалога с регионалния блок - Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), в който според него Виетнам играе активна роля.

Най-малко 11 документа бяха подписани след държавното посещение на руския президент във Виетнам, предаде кореспондент на ТАСС от церемонията по подписването. Освен това лидерите на двете страни - Путин и То Лам - приеха изявление "За по-нататъшното задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство в контекста на 30-ата годишнина от изпълнението на руско-виетнамския Договор за основите на при ятелските отношения".

Връзките в енергийната сфера значително се задълбочават: руската петролна компания "Зарубежнефт" получи лиценз за разработване на блок 11-2 от виетнамския континентален шелф, а "Новатек" подписа меморандум за сътрудничество с държавната компания "Петровиетнам".

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) подписа споразумение с виетнамския инвестиционен фонд BVIM.

Други подписани документи включват Споразумение за сътрудничество в областта на висшето образование. Беше подписан и меморандум за графика за изграждане на център за ядрена наука и технологии във Виетнам с участието на "Росатом", както и за сътрудничество в развитието на лабораторна инфраструктура за борба с епидемиите.

Виетнам е втората и последна спирка от обиколката на Путин в Азия, в рамките на която сключи пакт за отбрана със Северна Корея.

Виетнам дълго се подготвяше за държавното посрещане на Путин - първата му визита в страната от 2017 г. насам, но визитата предизвика гнева на САЩ, които миналата година подобриха дипломатическите си отношения с Ханой и са най-големият експортен пазар на Виетнам.

В изявление на американското посолство по-рано през седмицата се казва, че никоя страна не бива да предоставя на Путин трибуна за популяризиране на руската война в Украйна.

Русия и Виетнам имат дълбоки връзки, датиращи от 50-те години на миналия век, и в продължение на десетилетия Москва беше водещият доставчик на оръжие за Ханой, отбелязва "Гардиън".

В статия, посветена на посещението му, Путин приветства Виетнам за подкрепата му за "прагматичен начин за разрешаване на кризата" в Украйна. Виетнам официално води неутрална външна политика и се въздържа да осъжда инвазията на Русия в Украйна - позиция, която някои западни държави смятат за твърде изгодна за Кремъл.

Освен че похвали Виетнам за "балансираната позиция" по отношение на войната в Украйна, Путин изброи напредъка в областта на плащанията, енергетиката и търговията между страните в статията, публикувана във вестника на Комунистическата апртия на Виетнам (КПВ) "Нан дан".

Виетнам е третата страна, която Путин посещава след Китай и Северна Корея, откакто положи клетва за пети президентски мандат през май.