Броят на незаконните преминавания на територията на ЕС през 2023 г. се е увеличил със 17% в сравнение с предишната година, като отбелязва най-високото си равнище от 2016 г., предаде Франс прес, като се позова на данни на европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс".

Базираната във Варшава "Фронтекс" съобщи, че през 2023 г. се наблюдава "значително увеличение в броя на незаконните преминавания през границата, което достига най-високото си равнище от 2016 г. насам".

Агенцията отбелязва, че броят на нелегалните влизания в ЕС е стигнал 380 000 души и 41% от тях са осъществени през централната част на Средиземно море, добавя БТА.

Тези годишни данни потвърждават "стабилна възходяща тенденция през последните три години", се казва в изявление.

Други два често използвани миграционни маршрута за 2023 г. са през Западните Балкани (26%), както и през източната част на Средиземноморието (16%).

"Граждани на Сирия са свързани с над 100 000 незаконни преминавания от миналата година, това е най-високият брой сред всички националности", следвани от ганайски и афганистански граждани, подчертава "Фронтекс".

"На тези три националности се пада повече от една трета от всички регистрирани нелегални преминавания", се казва в изявлението.

Около 10% от нелегалните преминавания са извършени от жени и почти също толкова от непълнолетни лица.