Смъртните случаи в Испания от коронавируса са се увеличили през последното денонощие с 209 и вече са 767, съобщи испанското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Броят на констатираните заразени в страната се е повишил от 13 716 вчера до 17 147 днес, се казва още в комюникето.

Първият случай на заразата в Испания бе регистриран на 31 януари, след което броят на носителите започна рязко да се увеличава на фона на установяването на епидемията в Италия. От 14 март испанското правителство предприе извънредни мерки срещу разпространението на заразата.

Испания е четвъртата най-засегната от коронавируса страна в света. Повече жертви има само в Китай, Италия и Иран.

Най-уязвими пред вируса са възрастните хора. Според непълна статистика 33 процента от регистрираните болни са на възраст над 65 години, а 18 процента - на повече от 75 години, заяви Фернандо Симон, директор на испанския Център за извънредни случаи в здравеопазването.

Разследват смъртта на 17 души в старчески дом

Прокурори в Мадрид започнаха разследване на повече от 17 смъртни случая от коронавирус в старчески дом, след сезиране от асоциация, защитаваща правата на пациентите, съобщи испанската прокуратура. Столицата е епицентърът на епидемията в Испания, като там бяха регистрирани повечето от общо 558-те испански смъртни случая.

Снимка: АР/БТА

Градските здравни власти потвърдиха, че 15 настанени в дома "Монте Ермосо" са починали от заразата от петък, а шест са преместени в болница, където най-малко още двама са починали.

Вестник "Паис" съобщи, че до онзи ден заразените възрастни хора са били затворени в дома и мнозина са починали, без да им бъде оказана болнична помощ. Гневни роднини се възмутиха, че властите са ги държали в неведение в продължение на дни за смъртните случаи и за ситуацията със заразяването в старческия дом.

48 арестувани за неспазване на карантината

Оперативният директор на националната полиция Хосе Анхел Гонсалес призова гражданите да спазват ограниченията за придвижване и обяви, че през последните 24 часа 48 души са били задържани заради това, че са ги нарушили.

Извънредното положение в Испания влезе в сила в събота, като испанците не могат да излизат от дома си, освен за да ходят на работа, да отидат до аптеката и да си купят храна.

Снимка: АР/БТА

Границите на Испания с Франция и Португалия са затворени, а достъп до територията на Испания е бил отказан на 996 души, каза още Хосе Анхел Гонсалес.

Испанската полиция освен това полага усилия и да противодейства на фалшиви информации, които се появяват в социалните мрежи

Въвеждат допълнителни мерки за защита на уязвимите групи

"Испанското правителство възнамерява да въведе допълнителни мерки за защита на уязвимите групи от епидемията от новия коронавирус", каза днес вицепремиерът Пабло Иглесиас, цитиран от Ройтерс.

Той съобщи, че властите ще увеличат капацитета на старческите домове, след като на подобни места бяха регистрирани голям брой заразени и смъртни случаи от коронавирус.

Вчера испанските власти обявиха, че ще отпуснат финансов пакет от 200 млрд. евро (216,74 млрд. долара) в подкрепа на компаниите, за да защитят работниците и други уязвими групи, засегнати от разрастващата се криза с коронавируса.

Правителството освен това ще създаде "специален социален фонд от 300 млн. евро за засилване на социалната помощ за уязвимите групи", заяви още Иглесиас, цитиран от ТАСС.

Здравният министър Салвадор Иля каза, че ще бъдат отпуснати 210 млн. евро на областите за борба с разпространението на коронавируса.

"На автономните области ще бъдат преведени 210 млн. евро, за да могат те да покрият разходите си", съобщи той и добави: "Задават се най-трудните времена, когато ще наблюдаваме нарастване на случаите (на заразени), докато не достигнем пика. Преодоляването на пика ще бъде победа, която всички заедно ще постигнем."