Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка след постоянни критики за работата ѝ по програмите за военна модернизация и оръжейните доставки на страната за Украйна, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление Ламбрехт съобщи, че е подала молба за оставка до канцлера Олаф Шолц, заявявайки, че "месеците на медийно внимание към моята личност" са попречили на провеждането на дебат по същество относно военната политика и политиката за сигурност на Германия.

"Ценената и много полезна работа на войниците и на много хора в моето министерство трябва да стои на преден план", каза Ламбрехт.

Ройтерс посочва, че решението на Ламбрехт да се оттегли идва в момент, когато Германия е под все по-засилващ се натиск да одобри увеличаването на международната военна подкрепа за Киев. Възникнаха неудобни въпроси и за боеспособността на германската армия, след като няколко бойни машини на пехотата "Пума" бяха извадени от експлоатация по време на неотдавнашно военно учение.

Ламбрехт бе критикувана остро и заради видео с пожелания по повод Нова година, в което нейните думи относно войната в Украйна на фона на празнична заря бяха сметнати за неуместни.

Във видеото, което е с продължителност само от 30 секунди, министърката се появява в центъра на Берлин, разрошена от вятъра, говореща за войната в Украйна между пукотевиците на празничната заря за Нова година.

"Една война бушува насред Европа. Имах много интересни особени впечатления", казва министърката и говори и за "много, много срещи с интересни и невероятни хора". А после допълва: "Заради това казвам едно голямо мерси". Не става ясно към кого са адресирани благодарностите накрая. Видеото е заснето с телефон.

През 2022 г. тя натрупа гафове, заради които редовно си спечелваше подигравки, като например това, че обяви изпращането на хиляди каски за украинците, очакващи от Германия оръжейни доставки.

За германците Ламбрехт освен това въплъщава недостатъците на една армия с остаряло оборудване. В средата на декември тя суспендира нови поръчки на блиндираните пехотни машини "Пума" след серия от аварии сред онези от тях, които са вече на въоръжение в армията.

"Дали като запазва министърката си на поста, канцлерът Шолц се подиграва с влиянието на Германия в Европа и по света?", заяви Армин Лашет, който през 2021 г. оглави редиците на консерваторите на парламентарните избори с амбициите да бъде приемник на Ангела Меркел на канцлерския пост.