Германия последователно подкрепя Киев и санкциите срещу Русия още от самото начало на войната в Украйна. И проучванията на общественото мнение показват, че повечето жители на страната застават зад тази политика. Но във Федералната република бяха организирани и много митинги в подкрепа на Кремъл, като последната подобна акция бе през декември в Кьолн.

Разследване на агенция "Ройтерс" хвърля повече светлина върху хората, стоящи зад организацията на тези прояви в Германия и техните връзки с властта в Москва.

Бивш руски офицер и спонсорства от "Руския дом"

Мъж, познат под името Максим Шлунд, е организатор на една от най-големите акции в подкрепа на Русия в Кьолн през септември 2022 година. В нея взеха участие между 400 и 800 души. За него се знае, че през 2012 г. се е пренесъл да живее от Русия в Германия. А преди това се е казвал Ростислав Теслюк. ДВ откри, че през март 2022 г. - малко след нахлуването на руските войски в Украйна - той е дал интервю за държавния канал "Россия 24". В него Шлунд все още е бил наричан Теслюк и е представен като организаторски на автомобилно шествие в подкрепа на Москва в Западна Германия.

Разследването на "Ройтерс" се е натъкнало на негова снимка в униформа в профилите му в социалните мрежи. Познат на Теслюк е разказал пред агенцията, че той е бил старши лейтенант от руските военновъздушни сили. Шлунд е купил апартамент в Москва в началото на 2022 година.

Публичното лице на протестите в Кьолн е Елена Колбасникова, която нарича Шлунд свой съпруг. Тя стана популярна в руските държавни медии, след като през май се оплака от прояви на "русофобия". Колбасникова твърди още, че е била уволнена заради участието си в проруски прояви в Германия. Жената е родена в Украйна, а според собствените ѝ твърдения живее във ФРГ от 1996 година насам. В една от своите речи тя заявява: "Родена съм в Съветския съюз, което означава, че моята столица е Москва".

Шлунд и Колбасникова са организаторите на събитие в Дюселдорф през последното лято, преминало под мотото "Ден на музиката, храната и спорта". Залата, в която то се е провело, е била украсена със знамена, изобразяващи чеченския президент Рамзан Кадиров. Министърът на информацията на Чечения Ахмед Дудаев е публикувал снимка от въпросната проява, наричайки Шлунд и Колбасникова "посланици на добра воля". Той обаче е отрекъл министерството му да е участвало в подготовката на събитието.

През октомври същата двойка вече е раздавала хуманитарна помощ в окупираните от Русия части на Донбас. Това е станало в рамките на кампания на създадения по инициатива на Путин "Общоруски народен фронт". През декември Шлунд и Колбасникова са присъствали на форум в Москва, очевидно пътувайки на разноски на т.нар. "Руски дом". Това е организация в състава на държавната агенция "Россотрудничество", санкционирана от ЕС за разпространяване на "идеи на историческия ревизионизъм" и поддържането на политика, която "подкопава суверенитета и независимостта на Украйна". Колбасникова е признала, че тази организация е "спонсорирала" разноските по транспорта им до руската столица.

Бивш служител на ГРУ

Според "Ройтерс" бизнесменът от Берлин Олег Еременко също пропагандира прокремълски възгледи в Германия. Сред организациите, с които строителната му компания е сключила договор, е и Руската православна църква, пише на сайта му. Еременко участва в управлението на "Десант" - съюз на руските ветерани от военновъздушните сили, живеещи в Германия.

През 2016 г. Еременко се е снимал с Игор Гиркин, известен под псевдонима "Стрелков". Той е бивш "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се Донецка народна република. През ноември миналата година "Стрелков" бе признат за виновен в Нидерландия за свалянето на малайзийския Боинг, изпълняващ полет MH17.

Еременко е потвърдил пред Ройтерс, че е бил служител на руското военно разузнаване ГРУ. "Служил съм и това е всичко. Сега съм в Германия, да кажем в цивилен статус." Той е обяснил и следното: "Колкото повече информация има за нашата дейност, толкова повече ще пострада репутацията ни тук, особено в очите на германските власти".

През 2020 г. Еременко е бил награден за заслуги към Русия от посланика на Москва в Германия. Забелязван е сред руски дипломати на различни събития. А Мануела Швезиг, министър-председателка на провинция Мекленбург-Предна Померания, която бе спомената в разследване на "Коректив", озаглавено "Лобито на Газпром", също е присъствала на едно от тях. Приемните терминали на "Северен поток" 1 и 2 в Германия се намират именно в тази провинция.

Антисемитизъм и връзки с "Нощните вълци"

В материала на агенция "Ройтерс" е анализирана и активността на немски език на прокремълски групи в социалните мрежи. Администратор на един от най-многобройните подобни канали в Телеграм - Putin Fanclub - с 36 000 абоната - е Вячеслав Зеевалд, който живее в Бавария. Той неведнъж е изразявал подкрепата си за дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия". Няколко дни след руската инвазия в Украйна той призова в социалните мрежи: "Трябва отново да превземем Райхстага".

В доклад на баварската Служба за защита на конституцията от 2021 г. се казва, че Зеевалд публично подкрепя антисемитски конспиративни теории и разполага с влияние сред екстремисти, застрашаващи демокрацията в страната.

Разследването споменава още и Андрей Харковски - друг водещ участник в протестите в Кьолн. Той многократно е присъствал на срещи на руските казаци в Германия. Осигурявал е и охрана на събития на посолството на Москва. Мъжът има малък бизнес за автомобилни превози.

Ян Ридел, рокер от Източна Германия и лидер на групата "Немско-руски братски души", е друга фигура с отношение към проруската пропаганда. През 2019 г. той е пътувал до Донбас, където е дарил 10 000 рубли на местния клон на руската организация "Нощни вълци", която е санкционирана от САЩ за набиране на сепаратистки доброволци. Той също е бил виждан на събития, в които са участвали дипломати от Русия. На тях Ридел се явявал с кожено яке с изображение на знамето на т.нар. "Новорусия" и символи на рокерската група "Нощните вълци".

Материалът е публикуван ТУК>>