Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи за изчезването на около 2,5 тона естествен уран от обект в Либия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на посещението си във вторник инспекторите от този орган на ООН "откриха, че 10 контейнера с приблизително 2,5 тона естествен уран под формата на уранов концентрат не се намират там, където са били декларирани от властите", пише генералният директор Рафаел Гроси в доклад до държавите членки.

МААЕ заявява, че ще извърши допълнителни проверки, за да "изясни обстоятелствата около изчезването на този ядрен материал и неговото настоящо местоположение".

Либия се отказа от програмата си за разработване на ядрени оръжия през 2003 г. по времето на бившия си лидер Муамар Кадафи. След падането му през 2011 г. след 42 години диктатура страната е затънала в сериозна политическа криза, в която участват съперничещи си сили, базирани на изток и на запад, безброй милиции, наемници, разпръснати из цялата страна, на фона на намесата на чужди сили.