Губернаторката на щата Мейн Джанет Милс каза днес, че 18 души са убитите и 13 ранените при нападение на мъж с пушка срещу посетители на боулинг зала и бар в град Люистън предната нощ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Първите съобщения бяха за поне 22 убити и 50-60 ранени.

Полицията се пръсна из Южен Мейн в търсене на Робърт Р. Кард, резервист от армията на САЩ, който през лятото за известно време е бил в психиатрично заведение. Органите на реда разпространиха снимки от едно от местопрестъпленията на мъж с брада, облечен в кафяв суичър с качулка и дънки и въоръжен с нещо, което прилича на полуавтоматична пушка.

Държавните училища в района отмениха часовете в четвъртък и полицията призова жителите по възможност да не излизат.

"Това е мрачен ден за Мейн", каза губернаторката на пресконференция. "Кард е въоръжен и опасен и полицията съветва хората от Мейн да не се доближават до него при никакви обстоятелства."

Полицията откри бял джип, който според нея Кард е карал до град Лисбън, на около 11 км на югоизток. Властите призоваха хората както в Люистън, така и в Лисбън да не излизат навън.

Рано днес полицията съобщи и на жителите на град Боудойн, на около 20 км източно от Люистън, да не излизат. Според публичните регистри Кард живее в Боудойн.

В четвъртък в Люистън и Лисбън цареше зловеща тишина, по пътищата почти нямаше коли, хората навън бяха малко. Много магазини и офиси в центъра изглеждаха затворени, отбелязва Ройтерс.

Бюлетин на правоприлагащите органи в Мейн идентифицира Кард, 40-годишен, като обучен инструктор по огнестрелни оръжия в базата за резервисти на армията на САЩ в Сако, Мейн. Наскоро той казал, че чувал гласове, имал е и други проблеми с психичното здраве. Според военните Кард бил сержант и специалист по снабдяване с петрол в резерва на армията, който никога не е участва в бойни действия от включването си през 2002 г.