18-годишна британка беше осъдена на най-малко 13 години затвор за това, че планирала нападение срещу Британския музей в Лондон, след като не успяла да осъществи желанието си да стане джихадистка булка в Сирия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

През юни Сафаа Булар беше призната за виновна в подготвяне на терористични актове, заедно с по-голямата й сестра и майка им.

Това беше първият случай на съставена изцяло от жени група, вдъхновена от организацията "Ислямска държава".

Прокуратурата каза, че Булар планирала нападение с граната и огнестрелно оръжие в съобщения с по-възрастен от нея боец на "Ислямска държава" в Сирия, за когото се надявала да се омъжи. Той бил убит през 2017 г.

Съдът заяви, че въпреки младостта си Булар е "знаела какво върши и е действала с пълно съзнание". Той я осъди на доживотен затвор - присъда, от която тя ще трябва да излежи най-малко 13 години.

През юни по-голямата сестра на Сафаа, Ризлейн Булар, на 22 години, също получи доживотна присъда, като ще трябва да излежи най-малко 16 години в затвора, а майка им, Мина Дич - присъда от 11 години и 9 месеца затвор, припомня Ройтерс.