14 души бяха убити, а близо 20 са ранени при стрелба в училище в руския град Ижевск, Удмуртия, съобщиха руските медии. Сред жертвите има деца, предимно от началните класове, двама охранители и двама учители.

В социалните мрежи бяха публикувани видео записи от стрелбата. Каналите в Telegram публикуваха запис, вероятно направен по време на евакуацията на училището, на който се вижда как спасител води ранен ученик, докато полицаи гонят хората от училището.

Нападателят се е самоубил, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Русия. Baza твърди, че е носил нацистки символи (тази информация по-късно бе потвърдена от Следствения комитет на Русия - появи се и видео, на което се вижда, че на блузата му има червена свастика) и е бил въоръжен с два пистолета "Макаров".

Оръжията, намерени близо до стрелеца от Ижевск, показват до известна степен мотивите на стрелеца. Върху пълнителите на пистолетите е изписано с червена боя "омраза".

Пистолетите са с плетени украшения на дръжките. На едната се виждат имената "Ерик" и "Дилън", а на другата - надписът "Колумбайн" (На 20 април, 1999 година в в Колумбайн, САЩ, учениците Ерик Харис и Дилън Клиболд убиват 12 ученици и учител, раняват 21 души, след което се самоубиват).

Малко по-късно бе установена личността на убиеца - Артьом Казанцев, роден през 1988 г., родом от Ижевск, завършил същото училище. Следователи от Следствения комитет на Русия извършват обиск на местоживеенето му; проучва се самоличността на нападателя, неговите възгледи и обкръжение. Проверява се неговата привързаност към неофашистките възгледи и нацистката идеология.

След това съобщение в украинските канали в Telegram се появиха коментари, че сега очакват да бъде установена връзката на престъпника с Украйна.

Последва реакция от Кремъл - "Владимир Путин е дълбоко скърби във връзка с гибелта хора в училището, в което бе извършено терористично нападение", заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

Властите в Удмуртия обявиха дни на траур до 29 септември.

Това е вторият инцидент със стрелба тази сутрин в Русия. Малко преди да се появи новината за инцидента в Ижевск, беше съобщено, че в Уст-Илимск, Иркутска област, мъж е открил огън във военен комисариат и е ранил тежко военния комисар на областта.