Повече от 10 милиона украинци са без електричество, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски снощи. Украински екперти вече са в Полша за участие в разследване на падналата ракета, която уби двама души.

"В момента над 10 милиона украинци са без електричество", особено в района на Киев, заяви украинският държавен глава в редовното си телевизионно обръщение, предаде Франс прес.

Няколко украински града, след които и столицата Киев, вчера бяха мишени на руски удари, съвпаднали с падането на първия сняг в засегнатата от прекъсвания на електрозахранването страна, където температурите може да паднат до минус 10 градуса.

Тези бомбардировки, насочени от октомври насам срещу енергийната инфраструктура на Украйна, редовно лишават милиони украинци не само от електричество, но и от водоснабдяване.

Националният електроенергиен оператор Укренерго обяви удължаване на прекъсванията на тока през вчерашния ден поради "влошаване на ситуацията".

Поради рязкото застудяване потреблението на електричество се увеличи в регионите на Украйна, което допълнително усложни и без това трудната ситуация в електроенергийната система, а това води до по-обхватни ограничения в потреблението на енергия в цялата страна, посочи Укренерго.

Зеленски коментира и присъдите за свалянето на малайзийския самолет над Украйна през 2014 година, когато загинаха близо 300 души. Двама руснаци и един украинец бяха осъдени задочно на доживотен затвор по делото.

"Това не е решение просто за трима убийци. Русия лъга много за тази катастрофа, но въпреки това основните факти бяха установени. Сега са осъдени изпълнителните и е поставена основата за осъждане на виновните и на по-високо ниво. Тези, които носят пълната лична отговорност за престъплението на агресия срещу Украйна - първоначалното престъпление, породило всички останали, извършени от руснаците от 2014 година насам. Това е нещото, без което е невъзможно да предпазим света от повторението на войните като руската агресия срещу страната ни", каза украинският президент.

Според върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, Русия не показва никакви признаци, че е готова да изтегли войските си от Украйна. Докато Русия не се оттегли, мирът няма да бъда възможен, коментира Борел. По думите му - Русия е тази, която трябва да направи мирът възможен. Кремъл обоснова продължаващите ракетни удари с нежеланието на Киев да започне мирни преговори с Москва. Говорителят Дмитрий Песков отхвърли идеята за публични мирни преговори и допълни, че при добро желание Съединените щати могат да окажат влияние върху Киев да стане по-сговорчив.

Продължава разследването на мястото на падналата ракета на полска територия. Украински експерти са пристигнали в страната.

Властите в Киев продължават да настояват, че ракетата е била руска. Президентът Зеленски заяви, че издълбаният кратер е бил прекалено голям, за да бъде причинен от ракета прехващач на украинската отбрана. Въпреки това той призна, че не е напълно сигурен относно детайлите на случилото се.

Резултати от разследването на случая с падналата ракета се очакват до няколко дни, заяви в интервю за Си Ен Ен говорителят на полското външно мнистерство Лукаш Ясина. Той каза, че на мястото на инцидента ще бъдат допуснати и украински експерти, но посочи, че преди това е нужно да има - цитирам - известни правни договорености.

По-рано полският президент Анджей Дуда посети мястото на експлозията в граничния район на страната, придружен и от ръководителя на Съвета за национална сигурност Яцек Сивиера. След посещението държавният глава заяви, че на разследващи от Украйна ще бъде разрешено да наблюдават следствените действия. Дуда обаче подчерта, че достъпът до производството, документите и информацията изискват специфични основания в областта на международното право и международните споразумения.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи в Туитър, че експертите на страната "вече са в Полша", след като на територията на Полша стана експлозия, която породи много спекулации. "Очакваме те бързо да получат достъп до мястото в сътрудничество с полските правоприлагащи органи", написа Кулеба.