Опозиционен лидер в Беларус бе осъден днес на 10 дни затвор за нарушаване на правилата за организиране на демонстрации, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на Координационния съвет на опозицията.

Сергей Дилевски,който оглави стачката в Минския тракторен завод, едно от най-големите предприятия в страната, срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко бе арестуван вчера. Той е един от лидерите на Координационния съвет, създаден миналата седмица с цел започване на преговори с властта, допълва БТА.

Дилевски бе изправен днес пред съд в Минск заедно с Олга Ковалкова - главния представител на опозиционния кандидат-президент Светлана Тихановска, останал в Беларус.

Ковалкова, която също е сред лидерите на Координационния съвет, бе арестувана вчера подобно на Дилевски.

Самата Тихановска замина за Литва след изборите в Беларус на 9 август, на които според опозицията президентът Александър Лукашенко е бил преизбран на поста с измами.

Трети член на Координационния съвет, бившият директор на главния държавен театър в страната Павел Латушко, бе разпитан днес от следователи, но не и арестуван.