В цяла Германия хората казват за Гаук , че той изразява тяхното недоволство от курса, по който е поела страната. Гаук, който е бил лутерански духовник, преди да заработи за правителството за разкриването на бивши агенти от времето на комунизма, беше номиниран миналата седмица от опозиционните партии за до голяма степен церемониалния президентски пост. Той върви в комплект с екстри като прислуга, държавни банкети и два двореца. На хартия Гаук няма шанс.

Германският президент Хорст Кьолер изненадващо подаде оставка на 31 май. Той аргументира своето оттегляне с критиките, които получи в следствие на изказвания по темата за мисията на германски военнослужещи в Афганистан. Новият президент трябва да бъде избран на 30 юни и се очаква Кристиан Вулф, 50-годишен консерватор от провинцията, да пожъне мнозинството от гласовете в 1244-членната избирателна колегия. Избраникът на Меркел има мнозинство от 21 или 22 гласа според предварителните проучвания.
Номинацията му идва след дълга политическа кариера, посветила го в тайните на консервативната партия. Вулф е адвокат с елегантна осанка. Ако бъде избран на президентския пост, Вулф ще стане най-младият президент страната. Той губи два пъти битката за премиерския пост на провинция Долна Саксония, спечелена от лидера на германските социалдемократи Шрьодер, който после стана и канцлер на Германия. Най-накрая, през 2003 г. Вулф изтръгва провинцията от властта на левицата и става премиер на провинциалното правителство. Преизбран е на този пост през 2008 г.

От няколко дни обаче покритото с дълбоки бръчки лице на Гаук не слиза от първите страници на вестниците. В неофициално проучване сред 87 000 зрители на телевизия А Ер Де 78 процента от запитаните подкрепят Гаук, въпреки че извадката не е представителна. В научно издържана анкета на агенция "Емнид" от уикенда Гаук получава подкрепа от 32 процента, а Вулф - от 41 на сто от запитаните.

Докато коментаторите умуват защо германските лидери изглеждат неспособни да вдъхновят нацията, Гаук говори по всички телевизии. С издадената си брадичка и гъста твърда коса, която прикрива истинската му възраст, в очите на много германци Гаук е национален герой. Съществува дори правителствена служба, която хората разговорно наричат на негово име - Архивите на Гаук, които съхраняват и пресяват досиетата, оставени от комунистическата тайна полиция на Източна Германия Щази.
От 1990 до 2000 г., Гаук който също е сред репресираните, ръководеше постепенното разкриване на злоупотребите на комунистическия режим в ГДР.