Това разкрива доклад за борбата срещу проституцията, представен вчера във френския Сенат от министъра на вътрешните работи Брис Ортфьо, съобщава в. "Монд", цитиран от БТА. По данни на Централното бюро за борба с трафика на хора от европейските страни във Франция идват най-много проститутки от Румъния и България, от африканските страни - от Нигерия, Камерун и Гана, а от азиатските - от Китай.

Младите жени "се контролират от престъпни мрежи, които често пъти са разклонения на мрежите за нелегална имиграция, и се държат в подчинение чрез насилие или психологически натиск", пише в доклада. Жените обикновено обикаляли различни европейски страни, без да се задържат на едно място, за да не завържат запознанства и да се запознаят с местните закони.

Според доклада във Франция съществуват три вида проституция. Първият е "публичната проституция на обществени места", която засяга главно българки, румънки и жени от Африка. Този вид проституция бележи относителен спад, посочва документът.

Вторият вид е т.нар. "дискретна проституция", която се практикува главно в салони за масаж и хотели и процъфтява предимно благодарение на интернет сайтове. В нея са замесени главно момичета от "славянски страни и от Източна Европа".

Третият вид е "скритата проституция", която се практикува в частни апартаменти и в която са замесени главно азиатки или травестити от Южна Америка.

Според данните през 2009 г. в страната са разбити 40 сутеньорски мрежи, свързани с организираната престъпност, половината от тях са от Източна Европа или балканските страни.

Неотдавнашно изследване на Националната комисия за борба с трафика на хора показа, че повече от 40% от младите българи смятат, че работещите като проститутки в чужбина лесно изкарват добри пари. Близо 30 на сто не осъждат мъжете и жените, които практикуват най-древната професия, а 42% смятат, че тази работа е като всяка друга.