Холдър идентифицира заподозрения като Файсал Шахзад. Той бил задържан малко преди полунощ източноамериканско време вчера (към 7 ч. сутринта българско време днес) на нюйоркското международно летище "Джей Еф Кенеди" при опит да вземе полет за Дубай, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Съмнителен джип "Нисан Патфайндър" наложи евакуация в района на "Таймс скуеър" в неделя. В колата е имало импровизирано устройство, което включвало три газови бутилки, фойерверки, два пълни 20-литрови бидона с бензин и два часовника с батерии, електрически проводници и други компоненти.

Бомбеното нападение бе предотвратено, след като уличен продавач подаде на 1 май сигнал в полицията за подозрителния автомобил. В събота вечер "Таймс скуеър" - прочут район за забавление и пазаруване в самото сърце на Манхатън, бе пълен с туристи и хора, отиващи на театър.

Заподозреният за неуспешния атентат е американски гражданин от пакистански произход, уточни представител на правоохранителните органи. Вестник "Ню Йорк таймс" разкрива, че мъжът живее в съседния щат Кънектикът и се е завърнал наскоро след пътуване до Пакистан.

Смята се, че именно задържаният е закупил джипа "Нисан Патфайндър" модел 1993 г., който бе използван при неуспешния опит за атентат. Регистрираният собственик на колата казал на полицията, че я е продал преди три седмици без никакви документи на 29- или 30-годишен мъж, който според него бил от Латинска Америка или от Близкия изток.

Заподозреният ще бъде изправен пред федерален съд в Манхатън. "Ясно е, че целта зад този терористичен акт е била да бъдат убивани американци", подчерта Холдър на пресконференция. В същото време той отбеляза, че властите продължават да събират улики по случая, и призова гражданите на САЩ да останат бдителни.
Източници от правоохранителните органи допуснаха възможността в неуспешния опит за бомбено нападение да са замесени още хора и да има международна връзка.

Американска служба за следене на ислямистки екстремистки сайтове съобщи, че е открила в неделя в интернет видеоклип, публикуван от група, свързана с пакистанските талибани, в който се предполага, че тя поема отговорността за неуспешния атентат. Говорител на ислямисткото движение обаче отрече вчера то да е замесено в проваления опит за нападение.