Разрешението бе дадено от кубинския лидер Раул Кастро, съобщи АФП, цитирана от БЛИЦ.

В съответствие с официалната статистика за преодоляване на жилищната криза на острова е необходимо да бъдат построени около половин милион къщи. Според президента на Института за жилищно строителство Роберто Васкес, кубинците получават правото не само да строят, но и да разширяват домовете си. Институтът е започнал да издава на гражданите съответните разрешения.

Жилищната криза в Куба се задълбочи след като през 2008 година карибският остров с население над 11 млн. души пострада от три урагана. Загубите за страната от разрушените домове възлизаха на 10 милиарда долара. Сега собственици на недвижими имоти са 80 процента от кубинците, обаче законите не им позволяват да извършван с тях никакви сделки. Някои строителни материали се продават в държавните магазини с намалени цени, обаче на практика могат да бъдат придобити само по частен път и срещу валута. Средният доход на глава от населението в Куба е около 20 долара.

Преди 2 години Раул Кастро разреши и свободната търговия на печки, телевизори и компютри от специализираните магазини, от които дотогава можеха да пазаруват само служителите в дипломатическите мисии, местни и чуждестранни компании, както и държавни учреждения.