Хиляди украинци излязоха на протест в столицата Киев по време на гласуването на оспорваното споразумение, съобщи ДПА, цитирана от БТА.  Депутатите в 450-членната Върховна рада ратифицираха договора, който удължава престоя на руските бойни кораби на Кримския полуостров с 25 години след изтичането на старото споразумение през 2017 г. , с 236 гласа "за".

Опоненти на споразумението хвърляха яйца и димки по председателя на парламента Володимир Литвин, който през по-голямата част от сесията остана скрит под чадър.

След края на гласуването пленарната зала потъна в хаос. По данни на украинския "Пети канал" в залата са били хвърлени най-малко 5 димки. Поддръжниците на договора се опитваха да дишат през гъстия дим, покривайки устата си с кърпички, съобщават украинските медии.

По време на живо предаване по една от украинските телевизии поддръжници и опоненти на споразумението влязоха във физическа саморазправа.

Сблъсъци между протестиращи и полицаи избухнаха отвън на улицата край сградата на парламента, след като властите опитаха да арестуват един от демонстрантите за нарушаване на обществения ред.
По време на безредиците тълпата наоколо скандираше "Долу правителството!" и "Ние срещу полицията!". По-късно протестиращите се опитаха да щурмуват парламента, но бяха спрени от полицейски кордон.

Към обяд над 10 000 души се събраха пред сградата на парламента на демонстрации за и против договора. Плакатите на протестиращите имаха противоречиви послания от "Долу предателите депутати!" до "Подкрепяме президента Янукович!". По данни на полицията между двата лагера избухнали краткотрайни сблъсъци.

На митинг пред парламента бившият премиер Юлия Тимошенко заяви, че ще блокира работата на Върховната рада, докато споразумението с Кремъл не бъде денонсирано или не бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.


Вижте снимки от ситуацията в Радата