Вече ще е позволено да не се превеждат на украински рускоезичните филми и телевизионни предавания, отбелязва „Независимая газета”, цитирана от "Фокус". Освен това започналата в Украйна реформа в образованието предвижда родителите да получат право да избират сами езика на обучение на своите деца, а от новата учебна година в украинските училища ще бъде въведено задължително изучаване на руска литература в оригинал.
Това са първите резултати от работата на министъра на образованието и науката на Украйна Дмитрий Табачник.

Експертите са разединени в оценката си за политиката на новата власт в това направление, като отбелязват, че линията на сближаване с Русия заплашва Украйна с разкол.

Междувременно руският премиер Владимир Путин направи кратко посещение в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. След среща с украинския президент Виктор Янукович, Путин е предложил на Украйна широко сътрудничество в областта на ядрената енергетика - от производството на гориво, до изграждането на електроцентрали и износ на енергия.
Украйна има интерес от едно широко сътрудничество с Русия в сферата на ядрената енергетика, заяви на свой ред Янукович. Той определи руското предложение като интересно.

На среща на руския президент Медведев и украинския държавен глава преди дни, двете страни решиха да удължат престоя на руския Черноморски флот в Севастопол с 25 години, а Украйна да получи 30-процентно намаление на цената на природния газ. Путин подчерта, че с парите, които Киев ще спести от намалението в цената на газа, което Москва направи в замяна на споразумението за базата в Севастопол, Украйна може да си построи няколко такива бази.
"За нас това не е въпрос само на пари, но и на сътрудничество във военната сфера, което ще подобри отношенията между нашите държави", заяви Путин в Киев.