Жертви на скандала са видни руски интелектуалци, дръзнали да критикуват правителството на Владимир Путин, посочват руските медии, цитирани от БТА. Главно действащо лице е красивата руска манекенка Катя Герасимова, известна в модните среди и с прякора Муму. Друго действащо лице е колежка на Катя - момиче на име Настя.

Двете успявали да привличат някои от интелектуалците в московски апартамент, пълен със скрити камери, да ги съблазняват и после да оставят камерите да заснемат сексуалните подвизи на критиците на властта. Случаите са от 2008 и 2009 г.

Сред жертвите на Катя и Настя е известният руски хуморист и журналист Виктор Шендерович. Той нашумя с телевизионна програма "Кукли", критикуваща властта. Предаването обаче беше свалено от екран, след като Путин се обяви срещу него.

Други жертви са Михаил Фишман - главен редактор на руското издание на сп. "Нюзуик", писателят-опозиционер Едуард Лимонов, Александър Поткин - лидер на руско националистическо Движение против незаконната имиграция.

Видеозапис, показващ компрометиращите подвизи на тези личности, се разпространява по интернет. В скандалното видео се вижда как Фишман смърка кокаин чисто гол.

Един от заснетите - Шендерович, получил тайнствено предупреждение, че подобен видеозапис ще се появи в интернет. Той не могъл да предотврати излъчването, но решил да изчисти донякъде името си, като сам съобщи за него в личния си блог и се обявил за жертва на заговор. Шендерович обвинява директно Путин, че е замислил заговора.

Други жертви на двете дами споделят също това мнение. Представители на руската опозиция осъдиха видеозаписите като мръсна кампания срещу противниците на Путин.

След разразяването на скандала Катя и Настя изчезнали безследно от Москва. Руските власти отричат да имат нещо общо със скандала, както и двете жени да са били обучени от тайните служби.

Случилото се обаче напомня на методите от времето на КГБ, от чиито редици е излязъл и Владимир Путин. Тогава една от мисиите на тайните служби беше да хващат в неудобно положение дисиденти или западняци, коментират руски медии.
Преди време герои в подобни скандални се превърнаха и няколко чужденци в Русия. Това бяха заместник-консулът на Великобритания в Екатеринбург и съветникът към посолството на САЩ, отговарящ за човешките въпроси. Неотдавна подобно нещо се случи с индийски дипломат, който в родината си контролираше процеса на ремонта и обновяването на самолетоносачи, продавани от Русия на Индия.