Tова заяви световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг, сочен за наследник на Айнщайн.
"Ако извънземните ни посетят, резултатът би бил като при пристигането на Колумб в Америка, което не е свършило добре за местните американци", се казва в новия телевизионен сериал на астрофизика, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Програмата показва възможна Вселена, в която извънземни форми на живот в огромни космически кораби търсят ресурси, след като са изхабили тези на собствените си планети.
"Подобни напреднали извънземни може да станат номади, опитващи се да завоюват и колонизират планетите, до които могат да се доберат", предупреди Хокинг.
Серията, която започна да се излъчва по Discovery Channel в САЩ, се нарича "Във Вселената със Стивън Хокинг".

За вероятността да съществуват извънземни форми на живот Хокинг казва: "За моя математически мозък самият брой прави напълно рационално мисленето за извънземни. Истинското предизвикателство е да разберем какви може да са всъщност".

Хората вече направиха безбройни опити да се свържат с извънземни цивилизации. Началото е поставено от Voyager 1 и 2, изстреляни през 1977 г, които носят дискове със златно покритие със записи на звуци и картини от Земята. През 2008 г. НАСА изпрати песента на “Beatles“ "Across the Universe" в дълбокия Космос, за да изпрати послание за мир до всички извънземни в района на Северната звезда през 2439 г. Тогава лъчът с посланието ще достигне предназначението си.

До 2009 г. Хокинг бе Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет, какъвто е бил и Исак Нютон. (бел. ред. Лукасов професор по математика е длъжност, създадена през 1663 г. от Хенри Лукас, бивш член на Парламента от Кеймбриджкия университет). Въпреки тежкото си заболяване амиотрофична латерална склероза, Хокинг не спира научната си дейност. Чрез специален компютър, инсталиран на инвалидната му количка, говори, пише, ползва Интернет.