Гарантирайки си пълно мнозинство в 386-местния парламент, побеждайки управляващите социалисти на първия тур на 11 април, ФИДЕС сега има шанса да спечели нови 52 мандата на балотажите за осигуряване на законодателно “супермнозинство“, съобщава БГНЕС.

Това ще позволи на формацията, управлявала за последно страната между 1998-2002, да приложи реформи като модернизиране на закостенялата система на местно управление и превръщайки двойното гражданство в по-лесно за придобиване от милиони етнически унгарци в съседни държави.

За последен път управление в тази страна си е осигурявало две трети от мандатите през 1994, когато социалистите се обединиха с либералните Свободни демократи. Другите партии с места в следващия унгарски парламент са социалистите с 28 мандата, крайнодясната Жобик с 26 места и зелените, които ще имат 5 свои представители.

ФИДЕС, която се яви на изборите с малките християндемократи, спечели 206 места на първия тур и сега има шанса да сформира първото не-коалиционно правителство при две трети мнозинство в 20-годишната пост-комунистическа история на страната.