"Приветстваме и се присъединяваме към призива на президента Обама за обезопасяване за 4 години на всички уязвими ядрени материали, като работим заедно за подобряване на ядрената сигурност. Участниците се ангажират да укрепят ядрената сигурност и да намалят заплахата от ядрен тероризъм. За целта са нужни отговорни национални действия и трайно и ефикасно международно сътрудничество", се казва в документа, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Най-голямата заплаха за сигурността е опасността терористична организация да се сдобие с ядрено оръжие", каза преди срещата Барак Обама. Това може да промени пейзажа в областта на сигурността в тази страна (САЩ) и в целия свят за много години, добави той.

Около 50-те участници в ядрения форум потвърдиха подкрепата си за Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), като подчертаха "изключително важната й роля" и се ангажираха да й осигурят нужните ресурси и експертни знания за изпълняване на правомощията й.

В изявлението се призовава за нови форми на контрол над високообогатения уран и плутония, като същевременно се подчертава, че мерките за сигурност не бива да нарушават правото на отделните държави да развиват ядрена енергия за мирни цели. Една от основните цели е "да се попречи на недържавни структури да се сдобият с информация или технология за използване на подобни материали за злонамарени цели", се казва в изявлението.

Китай "е твърдо против разпространението на ядрените оръжия и активно подкрепя усилията за укрепване на ядрената сигурност", заяви китайският президент Ху Цзинтао, цитиран от Франс прес и БТА.
Китай е твърдо против ядрения тероризъм и подкрепя пълната забрана и цялостно унищожаване на съществуващите ядрени оръжия, подчерта китайският президент.
Китайската ядрена стратегия остава основана върху самоотбраната, увери Ху Цзинтао и защити ролята на МААЕ в областта на ядрената сигурност.

Северна Корея ще бъде поканена да участва в следващата среща на върха по ядрената сигурност през 2012 г. в Южна Корея, ако Пхенян обещае да се откаже междувременно от ядрения си арсенал, заяви южнокорейският президент И Мюн-бак.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой обяви, че ЕС ще финансира модернизирането на лаборатория на МААЕ, за да може да се открива произходът на радиоактивни и ядрени материали, които са предмет на трафик.