Избирателите наказаха на парламентарните избори в неделя управляващите социалисти за политиката им на значителни бюджетни съкращения в стремежа за намаляване на бюджетния дефицит и избраха дясноцентристката партия "Фидес". Лидерът й Орбан каза на пресконференция, че новото правителство също ще се опита да намали бюджетния дефицит, но че решенията в тази насока ще се вземат, когато станат известни действителните данни за бюджета за 2010 г.

"Нашата икономическа политика е съсредоточена не върху мерките за строги ограничения, а върху това как да създадем икономически растеж - това е въпросът", заяви той.
Инвеститорите и обществеността възлагат големи надежди на "Фидес" да поведе Унгария към устойчив икономически растеж, след като страната беше на ръба на финансов срив.
"Най-важната стъпка ще бъде намаляване на данъците. Настоявам за това от години и ще направя всичко по-силите си, за да го постигна", каза Орбан.

Въз основа на обявените резултати от първия тур на парламентарните избори "Фидес" печели 206 места в 386-членното законодателно събрание. Социолозите смятат, че партията има големи шансове да спечели две-трети от депутатските места след втория тур на 25 април. Това би й позволило да прокара реформи и дори да внесе поправки в конституцията, създадена преди 20 години след падането на комунизма, посочи Ройтерс.