Това заяви пред журналисти в София посланикът на Полша Анджей Папйеж в отговор на въпрос дали допуска вмешателство в работата на пилота от страна на президента на Лех Качински или на висши военни на борда на разбилия се вчера при опит за кацане самолет край Смоленск, при която загинаха общо 96 души. Вчера бе съобщено, че жертвите са 97, но се оказа, че една жена, която е трябвало да пътува със самолета, в последния момент не се е качила. До момента са разпознати телата едва на 24 души.

"Не бих искал да развивам тази тема, но много пъти съм пътувал с такива делегации и знам, че натискът върху пилота е огромен в такива случаи и той лично смята, че не трябва да се каца, но натискът е огромен", заяви дипломатът, цитиран от БТА.

На въпрос дали допуска това да се е случило и при вчерашната трагедия, посланик Папйеж отговори "абсолютно да". Запитан защо пилотът е отказал да отклони машината към резервно летище, както е бил посъветван от руските диспечери, той Папйеж посочи, че трябва да се има предвид, че на мястото на планираната церемония край Смоленск вече е имало много хора, стотици поляци, ветерани, които са чакали делегацията за отбелязването на годишнината от събитията в Катинската гора.
По програма делегацията, пътувала с президентския самолет, е трябвало да пристигне като последна и да измине още 15 км от летището, за да достигне мястото на церемонията. Имало е предложение самолетът с официалната делегация да кацне в Минск, на около 150 км от мястото на церемонията, което е оценено като твърде далеч.

"Трябва да помним, че край Катин имаше дъщери и синове на избити полски офицери преди 70 години, техните деца - вече възрастни хора, това предизвика това ужасно, толкова неблагополучно решение на екипажа да кацне", отбеляза полският посланик.

Той отбеляза, че е участвал в откриването на гробището в Катин преди 10 години и познава фаталното летище в Смоленск.
"Това е едно от многото военни летища, в гората, не виждам тук някаква вина на руснаците. Това са едни много тесни писти, стена от гора в съседство, там е имало много гъста мъгла и оттам е трагедията", добави представителят на Полша у нас.

На въпроса кой е взел решението в един самолет да има толкова видни държавни представители, което според полски генерал е грубо нарушение, дипломатът отговори, че често се слува да получаваме умни съвети и не винаги се възползваме от тях. По думите му същото е и с българския президент, който пътува с делегация, когато се изисква участието на високопоставени лица.
"Сега, след тази ужасна катастрофа, сме по-умни", посочи Папйеж.

"Не сме толкова богати да разполагаме с "Еър форс 1" и да возим отделно едни и други, това е положението, такава е нашата действителност. От много години се говори, че трябва да се купят нови самолети, но обществото ни е чувствително към темата за подобни покупки, такива решения се приемат много лошо от обществото; мисля, че в България проблемът е подобен. Хората разглеждат този въпрос като някакви привилегии на властта и в резултат на това правителството ни разполагаше с два Ту-154М, единият от които катастрофира. Това са много стари самолети, освен тях има и самолети Як-40, които са още по-стари и ужасни", призна посланикът.

Той отбеляза, че президентският самолет, който катастрофира, се е върнал преди няколко седмици от Русия след рутинен преглед. По думите му е трудно да се каже какво всъщност се е случило, назначената комисия трябва да го изясни.

"Тук има много други лични трагедии, майката на президента вчера е взета от болницата, в много тежко състояние е, на смъртно легло, даже май не са й казали, че той е загинал", добави посланикът, видимо развълнуван.

Той присъства на литургия в католическата катедрала "Св. Йосиф" в София, на която бе почетена паметта на загиналите в катастрофата.

В Полша днес започна едноседмичният общонационален траур. Наполовина са спуснати всички национални знамена, отменени са увеселителните прояви, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Интернет сайтовете на полското президентство, правителството и всички министерства и ведомства са оцветени в черно. Всички полицейски коли се движат с малки траурни знаменца. От ранни зори продължават проявите на народната скръб край президентския дворец в центъра на Варшава и в столичния район Жолибож, където е домът на семейство Качински. Поляците полагат цветя и палят свещи за помен.
Точно на обяд сирени обявиха началото на двуминутно мълчание в Полша в знак на траур. Автомобилите спряха по улиците на столицата Варшава.