На болни от рак били изпратени писма, в които те били предупредени, че ще попаднат в рискова ситуация, ако консерваторите дойдат на власт след изборите. Торите щели да премахнат сегашните гаранции, че болните от рак могат да бъдат прегледани от специалист до две седмици след появата на подозрителни симптоми. Освен това лейбъристите твърдят, че ще отпадне и правото на онкоболните да бъдат лекувани в срок до 18 седмици след като болестта бъде потвърдена.

Писмата били придружени от бележка, написана от пациентка, успешно излекувала се от рак, която възхвалява условията за лечение при управлението на лейбъристите.

Получателите на писмата са възмутени, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Източници от изборния щаб на лейбъристите отричат да са използвали неправомерен достъп до лични данни. Но в същото време те признаха, че - както и всички останали политически партии - използват широко достъпни средства за социално-демографски проучвания. Лейбъристите са отпечатали 250 000 персонализирани "ракови" писма, в които се задава въпросът: "Представляват ли торите промяна, която можете да си позволите?" Много от получателите са били лекувани от рак или са се подложили на специализиран медицински преглед през последните пет години. По думите на говорител на Лейбъристката партия "писмата отразяват действителната политика на Консервативната партия към лечението на рака".

Според "Таймс" предизвикалите възмущение писма били изготвени и изпратени от името на лейбъристката партия от компанията "Рейвънсуърт", която е част от "Танджънт къмюникейшънс", спечелила търг за обработка на пощата на министерството на здравеопазването и на специализирана институция за ракови изследвания. "Танджънт къмюникейшънс" твърди, че е специализирана в "индивидуално насочен маркетинг".