Когато раненият бил докаран миналия месец в полевата болница във военновъздушната база в Баграм, докторите помислили, че в скалпа му се е забил шрапнел или парче от снаряд. Когато обаче афганистанският войник преминал на скенер, лекарите осъзнали, че проблемът е много по-голям - 14,5-милиметров неизбухнал бронебоен куршум с дължина над 5 см, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Неврохирургът майор Джон Бини наредил операционната зала да бъде евакуирана, а околните коридори - обезопасени. Преди да пристъпят към операцията, която била извършена в присъствието на сапьор, Бини и анестезиологът майор Джефри Ренгъл си сложили бронежилетки. След като бил изваден от скалпа на афганистанския войник, куршумът бил предаден на сапьорски екип.

Бини уточни, че това е първият известен на него такъв случай от началото на войната в Афганистан в края на 2001 г. По време на военни действия през последния половин век са били регистрирани по-малко от 50 случая на неизбухнали боеприпаси, попаднали в хора.

Състоянието на оперирания афганистански войник, който е на 20 и няколко години и чиято самоличност не бе разкрита, продължава да се подобрява.