Новата доктрина открива пътя към ратификация от Конгреса на новия договор с Русия за съкращаване на стратегическите оръжия, пише в. "Файненшъл таймс" в електронното си издание, предаде БТА.

Доктрината предвижда отказ от употреба на ядрени оръжия за възпиране на нападения с химически и биологични оръжия. Тя обаче запазва възможността ядрени оръжия да бъдат употребени срещу държави като Иран и Северна Корея, които не спазват договора за ядрено неразпространение и свързаните с него споразумения.
"Ако държава, която не притежава ядрено оръжие, спазва договора за ядрено неразпространение и задълженията по него, САЩ се ангажират да не използват ядрени оръжия или заплаха с употребата им срещу нея", каза министърът на отбраната Робърт Гибс.
"Всяко нападение с химически или биологични оръжия срещу САЩ и съюзниците им ще бъде отблъснато с опустошителен ответен удар с конвенционални оръжия", добави той.

Гейтс каза, че документът - първият, формулиращ американска ядрена доктрина, който ще бъде изцяло публично достъпен - премахва всякакви неясноти за позицията на САЩ за ядрените оръжия. В него се казва, че възпирането на ядрено нападение е фундаментална роля на американските ядрени оръжия. Тъй като САЩ имат огромен ядрен арсенал, непригоден към необходимостта от предотвратяване на заплахите от терористи самоубийци и неприятелски режими, стремящи се към ядрено оръжие, доктрината изключва възможността за ново поколение американски ядрени бойни глави.

С новата доктрина президентът Обама иска да даде пример за сдържаност в ядрената сфера, с която да насърчи държавите, непритежаващи ядрени оръжия да приемат ограничения над технологиите за военни цели на конференцията за ядрено неразпространение идния месец. Наред с това той иска да увери републиканците, чиито гласове ще са необходими за ратификация на новия договор СТАРТ с Русия, че САЩ продължават да залагат на ядреното възпиране, пише ФТ.

Въпросът за тактическите ядрени оръжия на САЩ в Европа ще се обсъжда в протичащия сега процес за изработване на нова концепция за стратегията на НАТО, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. В доктрината е отделено внимание на количеството на тактическите ядрени оръжия. Въпросите, свързани с тях, са в обхвата на контрола над въоръженията и на процеса на съкращаване на ядрените арсенали, добави Гейтс.
Според независими американски експерти на разпореждане на Пентагона са 500 тактически ядрени бойни глави, от които около 240 са складирани в шест военновъздушни бази в страни съюзници на САЩ в НАТО - Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция, посочва ИТАР-ТАСС.

"Файненшъл таймс" цитира руския външен министър Сергей Лавров, който заяви вчера, че Русия ще си запази правото да се оттегли от договора СТАРТ, ако САЩ разположат система за противоракетна отбрана в Източна Европа, заплашваща военния потенциал на Москва. Той обаче добави, че първоначалните планове на САЩ да разработят регионална противоракетна отбрана в страни като Румъния и България не представляват заплаха за Русия. Оповестената вчера доктрина предвижда консултации в НАТО за евентуално решение за съкращаване на около 200 американски тактически ядрени бойни глави, разположени в Европа, пише ФТ.