Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Совалката беше изстреляна от космодрума в Кейп Канаверъл във щата Флорида в 10,21 часа по Гринуич, както беше предвидено.
Осем минути по-късно тя излезе в околоземна орбита.

Командир на екипажа е 48-годишният Алън Пойндекстър. Сред членовете на екипажа са рекордно много жени. Едната от тях е 40-годишната японка Наоко Ямадзаки. Втората е 35-годишната американка Дороти Меткалф-Линденбургер. Третата е 44-годишната американка Стефани Уилсън. Мисията на совалката ще е от 13 дни.

Това е втори полет за годината за совалка на НАСА. До излизането в пенсия на совалките остават още три полета. Дискавъри ще достави на МКС 3 тона продукти и оборудване, сред които допълнителни легла, 7 шкафа за съхранение на лабораторни проби и 1 хладилен шкаф за същата цел. Дискавъри ще достави на МКС и система за измерване на мускулната сила и на степента на атрофия на мускулите на астронавтите на МКС.

Когато Дискавъри се скачи с МКС, на станцията ще се окажат по едно и също време 13 души - 8 американци, 3 руснаци и 2 японци. Рекордно много ще бъдат жените - 4. Вчера на МКС пристигна с руския кораб Союз американската астронавтка Трейси Колдуел-Дайсън, заедно с двамата си руски колеги, Михаил Корниенко и Александър Скворцов. Те се присъединиха към екипажа на МКС от един американец, един японец и един руснак.

Трейси Колдуел-Дайсън е солистка на рок групата на НАСА, което обещава доста оживена и купонджийска атмосфера на борда на МКС, припомня по темата в. "Дейли телеграф".