Във видеозапис, качен на ислямисткия бунтовнически сайт kavkazcenter.com, Умаров, който представя себе си като "емира на Кавказкия емират", заявява, че лично е наредил да бъдат извършени нападенията, предаде БТА.

Бунтовническият лидер предупреждава, че атентатите ще продължат. "Както знаете, на 29 март в Москва бяха извършени две специални операции за унищожаване на неверници и за изпращане на поздрави до ФСС (Федералната служба за сигурност)", казва Умаров във видеозаписа с продължителност четири минути и половина. "И двете операции бяха извършени по моя заповед и те няма да са последните.", казва чеченският лидер.

По думите на Умаров кървавите взривове в руската столица са отговор на специалната операция на силите за сигурност в Ингушетия от 11 февруари, по време на която наред с членове на незаконно въоръжено формирование загинаха и четирима мирни жители на Чечня, съобщава на страницата си „Кавказкий узел”, цитиран от Фокус.

На 11 февруари 2010 г. в Ингушетия близо до селищата Датих и Артши бе проведена специална операция по ликвидирането на група екстремисти, състояща се от около 25 души. На 12 февруари, след активни боеве в района на операцията бяха открити 14 тела. Впоследствие бе изяснено, че четирима от убитите по време на боевете са мирни жители на Чечня, събирали черемша (вид чесън) в района на операцията.

Именно за тези мирни жители, „които са живеели благодарение на събирането и продажбата на  черемша”, по думите на Умаров, са отмъстили и терористите-камикадзе в Москва.