Грузинска телевизия разпространи аудиозапис от името на Доку Умаров, един от лидерите на сепаратистите в руската република, според когото в престъплението са замесени руските тайни служби, информира Лента.ру, на която се позова БТА.

"Чеченците не биха сторили подобно нещо. Всичко е представено тъй, сякаш никой не е виновен от руските специални служби, а всъщност те са замесени. За експлозиите в Москва е виновна Федералната служба за сигурност", казва мъжки глас на записа, излъчен от рускоезичния "Първи кавказки" телевизионен канал в Грузия.
Не се знае със сигурност дали записът е автентичен и дали самият Умаров е участвал в осъществяването му, отбелязва Лента.ру.
Според руските власти взривовете в московското метро, при които загинаха 39 души и към 100 бяха ранени, са дело на жени атентатори.

По данни на медиите Доку Умаров е замесен в редица атентати, извършени в Северен Кавказ - отвличане на служители от чеченската прокуратура през 2002 г., атаки и експлозия в Ингушетия, взривяване на крайградски влак в руския Кисловодск, а също и в трагедията с вземането на заложници в Беслан, Северна Осетия, през 2004 г..
По-рано председателят на чеченския парламент Дукуваха Абдурахманов също заяви, че според него московски тайни служби са замесени в атентатите в метрото, напомня Лента.ру.

Във връзка с експлозиите московската милиция започна масови проверки в местата, където живеят пристигнали от Северен Кавказ и Централна Азия, съобщи началникът на столичното управление Владимир Колоколцев, цитиран от Интерфакс.
Шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников докладва на президента Дмитрий Медведев, че според основната версия на разследващите, атентатите са извършени от групировки, свързани със Северен Кавказ.
Проверяват се също хотелите и общежитията в руската столица. Вземат се и други допълнителни мерки за сигурност, по-специално по входните магистрали, за да не бъдат внасяни в Москва оръжия, боеприпаси и взривни устройства, допълни Колоколцев.

Рано тази сутрин при два взрива в дагестанския град Кизляр, причинени от атентатори самоубийци, загинаха 12 души, 9 от които служители на местната милиция.